Besplatni preventivni pregledi u nedelju u Opštoj bolnici Kikinda

Besplatni preventivni pregledi u nedelju u Opštoj bolnici Kikinda

2145
0
Deli

Akcija besplatnih preventivnih pregleda, koja se organizuje na inicijativu Ministarstva zdravlja, biće nastavljena u nedelju, 15. oktobra 2017. godine u Opštoj bolnici Kikinda. Ovog puta građani će moći da urade preventivne ginekološke preglede, preglede stomaka ultrazvukom, kao i PSA analizu za rano otkrivanje raka prostate.

Svi zainteresovani građani mogu tog dana, u nedelju, da se pregledaju u periodu od 08:00 do 16:00 časova. – Pregledi će biti u bolnici i načelnici odeljenja su ih već organizovali, tako da će sve funkcionisati, nadam se kako treba i nadam se da će odziv biti veliki. Apelujem na ljude koji nisu nikada dolazili kod nas na pregled da sada dođu. Naravno poziv imaju i svi ostali, ali cilj je prevencija bolesti kod osoba koje se nisu pojavljivale kod lekara zbog tegoba koje imaju – rekao je direktor Opšte bolnice Kikinda dr Mirko Stojisavljević.

Ginekološki pregledi biće obavljeni u Dispanzeru za žene Doma zdravlja Kikinda, ultrazvuk abdomena u Službi za radiološku i ultrazvučnu dijagnostiku, a PSA u laboratoriji OB Kikinda, najavljuju iz bolnice.

Pregledi su besplatni za sve građane, bez obzira da li imaju zdravstveno osiguranje ili ne. Potrebno je da imaju samo bilo koji lični dokument.

Tokom prve akcije besplatnih pregleda, kada su građani mogli da provere krvni pritisak, nivo šećera u krvi, a rađen je i EKG, kikindsku Opštu bolnicu posetilo je 59 građana, što je prema oceni direktora ove zdravstvene ustanove bilo dosta dobro. Međutim, većina pacijenata su bili hronični bolesnici.  – Ovi preventivni pregledi su vrlo bitni, opet stavljam akcenat na građanstvo koje ima tegobe, a nisu bili zbog tih tegoba do sada pregledani. Naravno, to nije razlog da ne pregledamo i sve ostale pacijente. Naš poziv važi za sve – rekao je dr Stojisavljević.

Ministarstvo zdravlja započelo je projekat besplatnih preventivnih pregleda prošlog meseca, uzimajući u obzir da svaki drugi stanovnik Srbije ima visok pritisak, a hipertenzija je sve češća dijagnoza kod dece i mladih. Projekat besplatnih pregleda biće organizovani svake treće nedelje u mesecu.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *