Božićnom liturgijom i lomljenjem česnice pravoslavni vernici proslavili Božić

Božićnom liturgijom i lomljenjem česnice pravoslavni vernici proslavili Božić

371
0
Deli

Božić, dan kada se obeležava sećanje na rođenje Iusa Hrista, jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika vernici pravoslavne verosipovesti proslavili su ga juče, 7. januara. U hramu Svetog Nikole u Kikindi tim povodom održana je Božićna liturgija uz prisustvo mnogobrojnih vernika, predstavnika lokalne samouprave i Severnobanatskog upravnog okruga.

12 CDA_7055Jerej Nikola Mišković, starešina hrama Svetog Nikole, svim vernicima čestitao je Božić. – Svima želimo sve najbolje od srca i da se Bogomladenac Hristos useli u vaše domove i da u miru i zdravlju provedete najlepši naš praznik. Već petu godina imamo česnicu, koja se lomi posle liturgije i deli vernicima – rekao je jerej Mišković.

5 Česnica teška 90 kilograma napravljena je u pekari „Mrkšićevi salaši“ iz Srpskog Itebeja, a u nju su stavljena tri srebrnjak i jedan zlatnik. Česnica je neizostavni deo trpeze za vreme Božića, a novčići u njoj simbolizuju poklone koje su tri mudraca donela sa Istoka i poklonila Bogomladencu Hristu, te se veruje da onaj koji pronađe novčić će imati najviše sreće u porodici tokom godine, jer je upravo on taj koji je prineo žrtvu Gospodu.

1 Marko MarkovicČesnicu u hramu Svetog oca Nikole delili su svi prisutni vernici. Mnogi su svoje parče poneli kućama, pa je ostao poznat samo pronalazač jednog srebrnjaka. Marko Marković iz Kikinde prvi put je prisustvovao deljenju česnice u hramu i kako je rekao, „pronaći novčić je divan osećaj“.

2 srebrnjak Božić je vreme mira, ljubavi, blagostanja, vreme kada se sa posebnom pažnjom neguju porodične vrednosti. 3Predsednica Skupštine grada Kikinde Stanislava Hrnjak istakla je da Božić odlikuje očuvanje vere, tradicije, običaja, poštovanje doma i samog hrišćanskog praznika. – Kikinđani su najsrećiji kada su zajedno i ova sloga, mir i radost koji se oseća u hramu Svetog Nikole u Kikindi su dokaz da mi jesmo jedan narod, jedna vera i da jesmo ljudi koji vole da se okupe, brzo udruže i koji znaju da se raduju – rekla je predsednica Skupštine čestitajući Božić svim vernicima uz reči „Mir Božiji, Hristos se rodi“.

10 Drugog dana Božića, 8. januara, kada se obeležava Sabor presvete Bogorodice, kao i trećeg dana Božića, na dan Svetog Arhiđakona Stefana, u hramu Svetog oca Nikole služi se sveta liturgija u 9:00 časova, kao i bdenje u 16:00 časova.

Nema komentara