“Budi muško klub” i ove godine preventivno radi na sprečavanju rodno zasnovanog...

“Budi muško klub” i ove godine preventivno radi na sprečavanju rodno zasnovanog nasilja

156
0
Deli

Na konstitutivnoj sednici Saveta za prava deteta, koja je održana početkom ove nedelje u Beogradu, zaključeno je, između ostalog, da je kod vršnjačkog nasilja najvažnija prevencija. Vesti na temu nasilja među vršnjacima neretko se pojavljuju u medijima, a jedan oblik takvog nasilja zasnovan je i na rodnoj osnovi.

Jedan od načina preventivnog delovanja na ovu temu svakako je i projekat “Budi muško klub”,koji realizuje centar “E8” iz Beograda u više gradova po Srbiji u saradnji sa lokalnim organizacijama i institucijama. Ovaj projekat u Kikindi od 2011. godine sprovodi Kancelarija za mlade. Cilj kampanje je podizanje svesti o nasilju i osnaživanje mladih da reaguju na njega, preduzmu ulogu u prevenciji i zaustavljanju nasilnih situacija. Ideja je promocija tolerancije, nenasilja i dijaloga među mladićima.

20171016_093103Prema rečima koordinatorke Kancelarije za mlade Biljane Stojanović rezultati višegodišnjeg sprovođenja projekta su primetni. – Definitivno ima pomaka, ali treba raditi. To nije tema na koju se stavlja tačka i završava se nego se uvek iz godine u godinu pojavljuje nešto novo i prosto to moramo da pratimo. Danas je puno onlajn nasilja i dobro je što su mladi to prepoznali kao nasilje. Videla sam da oni više ne upiru prst u tu žrtvu i ne smeju se nego se saosećaju sa njom i to je taj prvi korak – objasnila je ona.

Ovogodišnji trening počeo je juče, 9. novembra, a okupio je više od 30 mladića iz Kikinde uzrasta od 13 do 19 godina. Tokom trodnevnog treninga u okviru ovog projekta, oni će proći kroz edukativne radionice na razne teme s akcentom na rodno senzitivnom nasilju. Neke od tema kojima će se kikindski dečaci baviti su nasilje, razlike između roda i pola, rodne uloge, seksualno nasilje, etiketiranje, odnos moći, izražavanje vlastitih osećanja i drugo.

2Petnaestogodišnji Petar prvi put se sada susreo sa programom „Budi muško kluba“ i kako je shvatio cilj je da se suzbije maltretiranje žena i vršnjačko nasilje. – Muškarac treba da pokaže svoj autoritet, ali ne da vređa žene, već da se druži sa njima, bude dobar dug i prijatelj – rekao je on opisujući šta znači „biti muškarac“.

Alen ima 16 godina i učenik je Tehničke škole. Za ovaj trening kurs saznao je u svojoj školi, a tokom treninga se nada da će saznati nešto više o tome koji su pravi postupci u životu. – Vršnjačko nasilje je prisutno u mom okruženju i to uopšte nije u redu i treba da se spreči. Ima i verbalnog i fizičkog i internet nasilja – istakao je on.

Kako je objasnio Damir Uvalin, trener centra „E8“, svrha treninga jeste razvijanje svesti učesnicima na temu nasilja, kako bi počeli kritički da razmišljaju i sami odlučivali o svojim postupcima, šta je ispravno, a šta ne. – U stvari radimo na tome da se razbiju predrasude prema tome ko je drugačiji. Većina treninga se posvećuje nasilju, s obzirom da je nasilje u periodu srednje škole jako aktuelna priča. Obrađujemo različite vrste nasilje, vršnjačko, seksualno, psihičko i na kraju samog treninga radimo sa njima na tome da oni organizuju javne akcije kako bi osvestili neke druge mlade ljude na te teme koji su oni prošli, jer vršnjačka edukacija je najbolja.  – objasnio je Uvalin.

1„Budi muško klub“ predstavlja prvi program koji se bavi temom rodno zasnovanog nasilja isključivo sa dečacima. Pokrenut je nakon sprovedenog istraživanja i dobijenih podataka da su mladići potencijalni nasilnici, te se preventivno bavi sprečavanjem nasilja između dečaka i devojčica.

1549963_orig

Nema komentara

Ostavi odgovor