Grad Kikinda podstiče razvoj preduzetništva sufinansiranjem nabavke mašina i opreme

Grad Kikinda podstiče razvoj preduzetništva sufinansiranjem nabavke mašina i opreme

614
0
Deli

Sprovodeći Program podsticaja za razvoj preduzetništva, mikro, malih i srednjih preduzeća Grad Kikinda je putem Javnog koknursa podržao projektne ideje za nabavku mašina i opreme pet preduzetnika koji posluju na teritoriji grada Kikinde. Ovu meru podrške malih privrednih subjekata Gradska uprava sprovodi po prvi put, a danas, 21. decembra, upriličeno je potpisivanje ugovora o dodeli bespovratnih sredstava.

Grad Kikinda putem ovog Konkursa sufinansira do 50 odsto vrednosti nabavke mašine i opreme, nove i polovne do sedam godina starosti.

13 (1)Milan Čipćić, vlasnika stolarske radionice „Čipčić“ iz Kikinde, jedan je od preduzetnika koji je dobio podršku Gradske uprave putem Konkursa. Njegova firma posluje već 15 godina. – Konkurisao sam za brusilicu za drvo. Značiće mi puno, jer hoću da vratim drvo da se ponovo radi, a ljudi to traže. Hteo bih da se zahvalim lokalnoj samoupravi za ovo što su uradili i jer nisu zaboravili nas preduzetnike – rekao je Čipčić.

11SZTR „Mane“ iz Iđoša, takođe, je ostvario pravo na bespovratna sredstva. Prema rečima vlasnika Nevena Zekonje dobijena sredstva uložiće u kupovinu oštrilice i razmetračice tračne testere. – Time ćemo smanjiti vreme oštrenja testera, koje su nam konstantno potrebne za naše mašine. A nadam se da ćemo zaposliti i nekog novog radnika, konkretno na toj mašini. Mi radimo palete, paletne elemente i sve ostale elemente kako za nameštaj tako i za sve ostale delove koji se bave proizvodnjom i preradom drveta – objasnio je Zekonja.

Na Konkurs se prijavilo desetak preduzetnika, a Komisija je na osnovu rangiranja odabrala pet projektnih ideja. Kriterijumi su podrazumevali sopstveno učešće, povećanje obima proizvodnje, povećanje konkurentnosti, učešće žena u poslovanju, otvaranje novih radnih mesta, broj angažovanih osoba sa invaliditetom, kao i vreme povrata investicije.

15Član Gradskog veća zadužen za privredu Miograd Bulajić rekao je da je Konkurs objavljen sa ciljem jačanja proizvodnih kapaciteta i konkurentnosti kroz nabavku mašina i opreme. – S druge strane, stvaraju se uslovi za kreiranje novih radnih mesta putem povećanja proizvodnih kapaciteta. Grad na ovaj način pokazuje jednu jasnu, konkretnu i direktnu podršku upravo malim privrednim subjektima, kojima je ona i najneophodnija. Za ovu namenu je izdvojeno jedan milion dinara, podržano je pet projekata, ali smo mi već planirali budžetom za narednu godinu da opredelimo određeni iznos sredstava gde ćemo obuhvatiti i ostale privredne subjekte – rekao je Bulajić.

Pored stolarske radionice “Čipčić” i SZTR “Mane”, bespovratna sredstva putem ovog Konkursa dodeljena su i SZR “Ikić” iz Banatskog Velikog Sela, firmi za mašinsku obradu metala “Aki i Cecka” iz Ruskog Sela, kao i firmi za građevinske radove “Gusak gradnja” iz Kikinde.

6

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *