Kikinda: Licitacija za zakup državne zemlje od 18. do 22. decembra

Kikinda: Licitacija za zakup državne zemlje od 18. do 22. decembra

1164
0
Deli
Foto: Čedomir Vujanić

Nakon dobijanja saglasnosti Ministartsva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, 1. decembra, Gradska uprava grada Kikinde raspisala je Javni oglas za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na teritoriji gradske uprave. Prvi krug javnog nadmetanja biće održan od 18. do 22. decembra.

Kako je rekao Petar Žigić, predsednik  Komisije za sprovođenje postupka javnog nadmetanja izdavanja u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, rok za podnošenje prijave je 15. decembar do 15:00 časova. – Formulari za prijavljivanje, kao i koverte sa nalepnicama mogu se preuzeti svakog radnog dana od 8. do 15. decembra, kada je i rok za podnošenje prijave. Licitacioni korak iznosiće 1.000 dinara kao i prethodne godine – objasnio je on i dodao da će na licitaciji biti 894 šifre javnih nadmetanja u svih deset katastarskih opština.

Član Gradskog veća za poljoprivredu i ruralni razvoj Imre Kabok istakao je da će poljopirvednici moći da licitiraju za nešto više od 10.000 hektara državnog zemljišta, od čega je polovina obradivo zemljište. Zakup licitiranog zemljišta traje godinu dana.

Petar ŽigićOdređivanje početne cene propisano je Zakonom o poljoprivrednom zemljištu. – Početna cena po hektaru je prosečna cena koja je postignuta na prethodnom javnom nadmetanju. Shodno tome, Komisija je utvrdila početnu cenu u prvom krugu od 183,43 evra i to za njivu treće klase na osnovu koje su obračunate počenetne cene ostalih kultura i klasa – objasnio je Žigić.

Predmet licitacije u Banatskoj Topoli biće parcele na 1438 hektara, u Banatskom Velikom Selu na 677 hektara, Bašaidu na 680 hektara. Poljoprivrednici će u Iđošu moći da licitiraju za 1154 hektara, Kikindi 1471 hektar, Nakovu 297 hektara, Novim Kozarcima 409 hektara, Ruskom Selu 428, Sajanu 1341 hektara. U Mokrinu će građani moći da se nadmeću za 2850 hekatar, s tim da se nešto više od 1500 hekatar nalazi u zaštićenoj zoni zbog velike droplje.

Na osnovu prava prečeg zakupa, stočari, odnosno vlansici infrastrukture, već su ušli u posed državnog zemljišta na površini od 2975 hektara.

Uvid u grafički pregled katastarskih parcela po katastarskim opštinama i spisak parcela po formiranim javnim nadmetanjima građani mogu da izvrše u Uslužnom centru Gradske uprave svakog radnog dana, od 8. decembra u periodu od 12:00 do 15:00 časova. Pored toga, obilazak poljoprivrednog zemljišta, koje se daje u zakup moguće je učiniti 11. decembra ( Sajan, Iđoš, Mokrin), 12. decembra (Banatsko Veliko Selo, Novi Kozarci, Rusko Selo), 13. decembra (Banatska Topola, Bašaid i 14. decembra (Kikinda).

Imre KabokImre Kabok izrazio je nadu da će državnu zemlju izdati u prvom krugu licitacije, te da se neće ponoviti prošlogodišnji scenario kada je poprilično zemlje ostalo za drugi krug. On ističe da su primedbe da javna nadmetanja kasne, na mestu. – To sad nije izbegavanje odgovornosti, ali mi smo u nekoliko navrata čekali po 50 i 30 dana određene saglasnosti. Ima realnih poteškoća, a to je sprovođenje postupka restitucije. Kada se pojavi parcela u programu za restituciju čeka se verifikacija. Mi trenutno imamo preko 1700 hektara predložene restitucije – objasnio je Kabok.

Javna nadmetanja počinju 18. decembra u 16:00 časova u svečanoj sali Gradske kuće i to za katastarske opštine Sajan, Rusko Selo i Mokrin. Licitacija za dravno zemljište u katstarskim parcelama Nakovo, Banatsko Veliko Selo i Banatska Topla biće organizovano 20. decembra. Narednog dana, 21. decembra, poljoprivrendici će se nadmetati za KO Iđoš, Bašaid i Novi Kozarci, dok će 22. decembra prvi krug biti završen licitiranjem za poljoprivrendo zemljište u KO Kikinda.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *