Kikinda: Više od sedam miliona dinara za podršku projektima u okviru ruralnog...

Kikinda: Više od sedam miliona dinara za podršku projektima u okviru ruralnog razvoja

450
0
Deli

Na osnovu Programa za podršku sprovođenja poljoprivredne i politike ruralnog razvoja Grada Kikinde, a u okviru mera sufinansiranja projekata u vezi sa nabavkom opreme za poljoprivredu, pčelarstvom i tradicionalnim manifestacijama iz oblasti gastronomije i turizma podržano je 27 projektnih predloga udruženja sa teritorije grada Kikinde. Tim povodom je danas, 1. novembra, upriličeno potpisivanje ugovora između gradonačelnika Kikinde i predstavnika udruženja, koji su ostavarili sredstva na osnovu raspisanog Konkursa.

12Udruženju pčelara „Matica“ iz Banatsko Velikog Sela odobrena su sredstva u iznosu od 120.000 dinara za kupovinu vrcalice za med. – Nabavkom vrcalice naši članovi su rasterećeni. To je imovina udruženja koju članovi koriste kada im je potrebna. Na taj način su pčelari napredovali. Svoja sredstva su usmerili na podizanje proizvodnje u svojim pčelinjacima, a nisu morali da kupuju skupu okremu – objasnio je predsednik tog Udruženja Marko Sekulić.

Udurženju poljoprivrednih proizvođača „Banatska lenija“ odobreno je 115.000 dinara za kupovinu sejačice, koja nedostaje do sada nabavljenim priključnim mašinama. Prema rečima predsednika Upravnog odbora tog udruženja Nikole Filipovića ostale priključne mašine takođe su nabavljene sredstvima ostvarenim putem Konkursa. Kako je Filipović objasnio, to dokazuje kontinuitet u saradnji lokalne samouprave i Udurženja poljoprivrednih proizvođača.

10Udruženje „Vreteno“ iz Iđoša konkurisalo je predlogom projekta u okviru mere podrške tradicionalnim manifestacijama. Predsednica tog udruženja Brankica Mikalački rekla je da projekat „Iđoške đakonije“ podrazumeva organizovanje događaja koji će obuhvatiti gastronomske užitke, sportske događaje, predstavljanje poljoprivrednih proizvoda, rukotvorina, organizovanje radionica.

4Prema rečima gradonačelnika Grada Kikinde Pavla Markova dosadašnja realizacija Programa dala je jasne rezultate. – Uspeli smo da izdvojimo sredstva za nas važne programe, koji u krajnjoj liniji ne samo da imaju za cilj ojačanje poljoprivrednih proizvođača već i stvaranje uslova da se bave poslovima koji najviše vole i u tom smislu se rešava i problem nezaposlenosti – rekao je gradonačlenik Markov.

1Za program podrške poljoprivredne i politike ruralnog razvoja Grad Kikinda u okviru ovogodišnjeg budžeta opredelio je 12,6 miliona dinara. Od predviđene sume, za mere sufinansiranja projektnih predloga 27 udruženja dodeljeno je više od sedam miliona dinara. – Da bismo mi imali argument da nastavimo s ovakvom ruralnom politiku i dajemo sredstva veoma je bitno da korisnici pokažu rezultate od ovih dobijenih sredstava – istakao je član Gradskog veća zadužen za oblast poljoprivrede i ruralnog razvoj Imre Kabok.

21

Ostatak sredstava opredeljenih za Program podrške poljoprivrednoj i politici ruralnog razvoja, kako je objasnio Kabok, biće utrošene na ostale mere u okviru Programa. Između ostalog, sredstva će biti utrošena za pomoć u osiguranju useva, poboljšanje genetskog materijala stoke, povraćaj sredstava prilikom uginuća stoke, bušenje bunara.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *