„Koncert za gitaru“ danas u Narodnom muzeju

„Koncert za gitaru“ danas u Narodnom muzeju

93
0
Deli

Koncert za gitaru biće održan danas, 10. novembra, u Narodnom muzeju u Kikindi sa početkom u 18:30 časova. Dela autora iz doba renesanse, klasike, romantike, impresionizma i 20. veka izvešće Žolt Varga u saradnji sa Dianom Kiš.

Prema najavi organizatora ovaj koncert doprineće mnogim segmentima unapređenja kulture, među kojima se ističe promocija kvalitetne muzike, ostvarivanje prekogranične saradnje, promovisanje Kikinde kao multikulturalne sredine, a ujedno i promovisanje uspešnih sugrađana.

Žolt Varga rođen je u Kikindi i od od svoje 13. godine svira gitaru. Osnovnu muzički školu pohađao je u Zrenjaninu, a srednju u Beogradu. Diplomirao je sa odličnim uspehom na Muzičkoj akademiji u Budimpešti, a master studije zavrsio je u Debrecinu. U osnovnoj i srednjoj muzičkoj školi u gradu Bekesčaba, Mađarska, radi kao profesor od 1992. godine. Redovno organizuje koncerte u Mađarksoj i inostranstvu.  Učesnik je domaćih i inostranih muzičkih festivala. Snimio je nekoliko CD-a, učestvovao u većem broju TV i radio emisija i dobitnik je više priznanja. Žolt Varga je zajedno sa deset učenika 1991. godine otvorio odsek klasične gitare u muzičkoj školi “Slobodan Malbaški” u Kikindi. Istovremeno, bio je muzički urednik Radio Kikinde.

Diana Kiš svoju muzičku karijeru započela je u Debrecinu, Mađarska. Pored klavira, kao glavnog predmeta, u srednjoj muzičkoj školi učila je i klasično pevanje. Osnovne muzičke studije završila je takođe u Debrecinu, a muzičku akademiju u Budimpešti. Diplomirala je sa odličnim uspehom na odseku za solo pevanje. Sa gitaristom Žoltom Vargom sarađuje godinama, a na zajedničkom repertoaru izvode kompozicije od doba renesanse do danas.

Koncert za gitaru organizuje Osnovna muzička škola “Slobodan Malbaški” iz Kikinde u saradnji sa Gradskom upravom grada Kikinde.

Nema komentara

Ostavi odgovor