Počeo 10. UNESCO kamp “Moj grad – to sam ja”

Počeo 10. UNESCO kamp “Moj grad – to sam ja”

506
0
Deli

Gimnazija “Dušan Vasiljev” desetu godinu za redom organizuje UNESCO kamp “Moj grad – to sam ja”. Srednjoškolci iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske tokom pet dana učestvovaće na radionicama objedninjenim ovogodišnjom temom “Koreni i krila”.

MiljanaKako je objasnila profesorka psihologije i koordinatorka kampa Miljana Kitanović ovogodišnji kamp bavi se pitanjem nacionalnog identiteta.  – Naš kamp se zove „Koreni i krila“, upravo zbog toga što smatramo da je dobro upoznati svoje korene da bismo dobili krila i mogli da poletimo u onom smislu da stojimo iza svog nacionalnog idenetiteta – rekla je koordinatorka.

Furkan Kaja iz Turske jedan je od učesnika UNESCO kampa u Kikindi. – Dobar je kamp, Srbija je dobra zemlja, osećajna, ljudi su dobri. Ovaj kamp predstavlja  mogućnost da upoznam nove prijatelje, vašu zemlju, ali i kulture drugih država koje učestvuju na kampu – istakao je on.

Kamp2Kikinđanin Pavle Milosavljev prvi put učestvuje na kampu koji organizuje njegova škola. – Oduševljen sam internacionalnim projektom time što učenici putuju, razmenjuju znanja i iskustva sa svojim vršnjacima i mentorima. Moja očekivanja su da upoznam što više ljudi, steknem nova prijateljstva i iskustva – rekao je Milosavljev.

Na kampu učestvuju srednjoškolci iz Novog Sada, Vrbasa, Ugljevika, Bihaća i Turske. Gimnazija je ugostila 19 učenika i 10 mentora. Pored njih, na kampu se nalaze i učenici koji su na razmeni, odnosno dvoje nih sa Tajlanda, dvoje iz Rusije i jedan iz Paragvaja.

Učesnici kampa imaće priliku da upoznaju Kikindu i Kikinđane, njihove običaje, kulturno blago. Đaci će učestvovati na radionacama u vezi sa nacionalnim identitetom, baviće se problemima predrasuda i stereotipa i na koji način ih je moguće prevazići, organizovaće kreativne radionce, izložbu fotografija i izlete. – Vrlo često pravimo neosnovane generalizacije kada su u pitanju etničke grupe, različite kulture, tako da se ja nadam da je ovo jedan od načina da oni bolje upoznaju jedni druge, da se zbliže i u nekoj budućnosti se vide i naprave sami ovakvu razmenu i šire priču mreže pridruženih škola – rekla je profesorka Kitanović.

Svečano otvaranje kampa upriličeno je u Narodnom muzeju u Kikindi uz predstavljanje narodnih nošnji zemalja iz kojih dolaze učesnici i degustaciju tradicionalnih jela. – Jesmo mi mali grad, mala sredina, ali mislim da imamo tu jačinu i da smo sinoć dokazali tu snagu da možemo da istrajemo.  Mi deset godina trajemo bez obzira na okolnosti oko nas. Ne pričam o problemima finansijske prirode, nego neka podrška koja dolazi iz same lokalne zajednice, grada, pokrajine, države itd. Drugo, tu je taj entuzijazam koji i dalje traje – rekla je koordinatorka kampa.

kamp1Predsednica Skupštine grada Kikinde Stanislava Hrnjak prilikom otvaranja kampa istakla je da lokalna samouprava godinama u nazad podržava organizaciju UNESCO kampa.  – Nedavno sam govorila o tome da Kikinda treba da bude i Univerzitetski centar. Možda to nekome zvuči preambiciozno, ali nam status grada i što smo centar Severnobanatskog okruga daju za pravo da sebi postavimo i taj cilj. Uključivanje u ovakve programe je više nego korisno za jednu obrazovnu ustanovu. Gimnazija “Dušan Vasiljev” ovim kampom na sjajan način promoviše naš grad, ali i neguje multikulturalnost i toleranciju – istakla je predsednica Skupštine.

Gimnazija „Dušan Vasiljev“ je prva škola u Srbiji koja je dobila status UNESCO škole. Uz podršku škole „Cirila Kosmača“ iz Slovenije 2003. godine kikindska Gimnazija pridružila se UNESCO programu mreži pridruženih škola koja trenutno broji 9000 članova.

20171103_100555

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *