Položeni venci u znak sećanja na streljane Kikinđane

Položeni venci u znak sećanja na streljane Kikinđane

229
0
Deli

Polaganjem venaca ispred spomenika u dvorištu Kurije, juče, 9. januara obeležena je godišnjica streljanja kikindskih antifašista 1942. godine. U znak sećanja na stradale, venac su položili predstavnici lokalne samouprave, boračkih organizacija, rođaci i poštovaoci NOP-a.

9P1PProfesor istorije Lazar Demić podsetio je na istorijske činjenice povodom streljanja Kikinđana 3. i 9. januara 1942. godine. Kako je objasnio, doneta je uredba o odmazdi koja propisuje da za jednog ubijenog Nemca treba streljati 50 Srba, a za jednog ranjenog, 25. – Krvavi pir upravo ovde u atrijumu tadašnje kurije govori da su 3. januara streljana devetorica pripadnika Dragutinovačkog odreda. Taj krvavi pir nastavljen je i 9. januara kada su osećanja Srba uglavnom vezana za Božić. Ovde na ovom mestu streljano je 30 Kikinđana. Radi se o tome da su negde u ataru pronađena tri leša nemačkih poljočuvara i ta odmazda je počela da se ostvaruje – rekao je Demić.

Osim Kikinđana, tog dana streljani su i meštani Banatskog Aranđelova, Mokrina, Dragutinova i Petrovgrada. Ukupno 150 građana je izgubilo život na ime odmazde za tri nemačka poljočuvara.

4PProfesor istorije istakao je da je taj događaj jedan od najtežih dana u istoriji Kikinde. – Godine okupacije su u svakom slučaju bile najteže. Taj prkos i inat u srpskom narodu trajali su do kraja rata, a ishod svega znamo. Rat je našem gradu doneo velike nesreće. Na razne načine nestalo je blizu 600 naših sugrađana – rekao je Demić, dodajući da članovi SUBNOR-a žele da se ovaj događaj nikada ne zaboravi.

3P

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *