Predstavljeni rezultati programa „NTC učionica“

Predstavljeni rezultati programa „NTC učionica“

790
0
Deli

Tim koij sprovodi program „NTC učionica“ predstavio je rezultate trogodišnjeg rada zvaničnicima Gradske uprave, uključenima u projekat i široj javnosti. U okviru programa testirano je 1000 dece uzrasta od šest do devet godina kroz bateriju motoričkih testova i morfoloških merenja. Na osnovu morfoloških parametara rezultati pokazuju da oko 29 odsto dece spada u grupu gojazne i ekstremno gojazne dece, a testiranjem su identifikovana i talentovana deca.

Stručni saradnik „NTC učionica“ doc dr Nemanja Ćopić istakao je da Grad Kikinda treba posebnu pažnju da obrati na obe grupe dece. – I na superiornu decu koju smo identifikovali kao potencijalne talente i da ih polako usmerava na određene sportove, a možda još veću pažnju na pasivnu decu koja nisu dovoljno aktivna. Čak 50 odsto njih nema dodatnu fizičku aktivnost  – objasnio je on.

2 copy„NTC učionica“ realizuje se u tri škole, odnosno u OŠ „Sveti Sava“, „Feješ Klara“ i „Vuk Karadžić“ i u vrtićima „Miki“ i „Plavi Čuperak“ i trenutno je uključeno preko 500 dece uzrasta od šest do devet godina. Svako dete ima dva časa vežbanja tokom nedelje.

Kako je objasnio odgovorni menadžer programa „NTC učionica“ Miroslav Reljin u osnovi programa stoje „NTC principi sporta“. – To je razvijanje kod dece onih sposobnosti koje imaju uticaj na intelektualne sposobnosti dece. Preko kretnje, pokreta, aktivnosti, što deci danas manjka, mi želimo da dokažemo da pokret ima uticaj u najranijoj dobi na razvoj intelektualnih sposobonosti dece – objasnio je on.

5 copyU okviru programa radi se u četiri „NTC učionice“, odnosno košarkaškoj, teniskoj, atletskoj i odbojkaškoj. Radi se po programu nacionalnih granskih saveza koji su implementirani u NTC sistem vežbanja. Program se bazira na rotaciji, ravnoteži, finoj grafomotorici i akomodaciji oka.

– Od misaonih aktivnosti pospešujemo misaone asocijacije, sevijacije i klasifikacije. Tu još nismo uspeli da dosegnemo odgovarajući nivo, jer nam je za to potrebno vreme. Vreme je nešto što mi ne možemo da ubrazamo i zato ovaj program treba da ima kontinuitet i da se nastavi – rekao je Reljin.

Koordinator projekta „NTC učionica“ Ljubomir Vasičin istakao je svrhu programa. – Cilj je bio da pokažemo da je ovakva fizička aktivnost neophodna. Drugi cilj bio je formiranje sportskih kartona za svako dete koje pratimo, što smo i učinili i da stvorimo jedinstvenu bazu podataka sve dece. Dugoročni cilj je da obuhvatimo kompletnu teritoriju Gradske uprave Kikina kako bismo mogli da radimo sportsko usmeravanje dece na određene sportske grane – objasnio je Vasičin.

6 copyInicijator početka rada „NTC učionice“ je Sekretarijat za društvene delatnosti Grada Kikinde, a pokrenut je u skladu sa Strategijom razvoja sporta u Gradu Kikinda 2014-2018 kao i Akcionim planom za isti period. U Strategiji je „NTC jedinstveni sistem vežbanja“ postavljen kao jedan od ciljeva koji treba uspostaviti u svim predškolskim ustanovama i u svim osnovnim školama na teritoriji Grada Kikinda.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *