Svetski dan vida: Preventivni pregled čuva oči

Svetski dan vida: Preventivni pregled čuva oči

487
0
Deli

Svetski dan vida obeležava se svake godine drugog četvrtka u oktobru s ciljem podizanja svesti o uzrocima slepila i oštećenja vida, koji se pravovremenim lečenjem mogu izbeći. Svetska zdravstvena organizacija navodi da 80 odsto bolesti oka je moguće sprečiti.

Parola ovogodišnjeg međunarodnog dana posvećenom vidu je „Da vid bude važan“, kako bi se skrenula pažnja na najranjivije kategorije, a to su deca, starije osobe i dijabetičari. – S obzirom da 80 odsto utisaka iz spoljašnje okoline se prima čulom vida, vid je itekako jako važan za svakodnevni život. Preventiva je veoma važna počev od najmlađih uzrasta dece kada se pravilnim lečenjem može sprečiti ambliopija, odnosno slabovidost, a i strabizam (razrokost) se može lečiti. Tako i kod starijih, na vreme da se uoči senilna degenarcija makule (žuta mrlja), zatim redovnim kontrolama kod dijabetičara može na vreme da se uoči dijabetička retinopatija – objasnila je dr Dragana Radin, spec. oftalmologije u Opštoj bolnici Kikinda.

Kako objašnjava dr Radin uzročnik slepila u nerazvijenim zemljama je katarakta, dok se u razvijenim taj problem sanira na vreme operacijom. – Mi se trudimo kod nas da liste čekanja za operaciju katarakte budu što manje. Ali pored katarakte, tu su senilna degenracija makule i glaukom. Glaukom je jako bitno na vreme prepoznati, jer on ne daje nikakve simptome dok ne bude kasno, odnosno dok ne dođe do pada vida. Pacijenti koji u porodici imaju nekog obolelog od glaukoma potrebno je da počnu sa kontrolama oko 40 godine života – rekla je spec. oftalmologije.

Kroz očno odeljenje kikindske bolnice mesečno prođe između 600 i 650 pacijenata, ali zbog nedostatka lekara i opreme, preventivni pregledi nisu toliko zastupljeni.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *