U Kikindi otvoren Rehabilitacioni centar za senzornu integraciju

U Kikindi otvoren Rehabilitacioni centar za senzornu integraciju

230
0
Deli
Foto: Čedomir Vujanić

Rehabilitacioni centar za senzornu integraciju zvanično je otvoren danas, 10. novembra, u sklopu Centra za pružanje socijalne zaštite u Kikindi. U okviru ove ustanove pružaće se inovativna socijalna usluga senzorne integracije namenjena deci i mladima sa smetnjama u razvoju.

Direktorica Centra za pružanje usluga socijalne zaštite Kikinda Vesna Stanaćev istakla je da je u pitanju nestandardizovana usluga pružanja socijalne zaštite. – U skladu sa misijom našeg Centra koji je poboljšanje kvaliteta života deci, mladima i odraslima sa smetnjama u razvoju i invaliditetom danas zaista imamo čast da otvorimo naš Rehabilitacioni centar – rekla je ona.

Uspostavljanje Rehabilitacionog centra za senzornu integraciju obezeđeno je kroz projekat „Razvoj lokalnih socijalnih usluga za osetljive grupe – Rehabilitacioni centar za senzornu integraciju“. Projekat je finansiran od strane Evropske unije, a sprovode ga u partnerstvu Grad Kikinda i organizacija „Panonska inicijativa“.

Izvršna direktorica organizacije „Panonska inicijativa“ Dragana Dukić objasnila je da se Rehabilitacioni centar sastoji od tri visoko specijalizovane sobe, koje su u praksi pokazale da su korisne, naročito za osobe sa višestrukim smetnjama u razvoju.  – Prva je soba za senzornu stimulaciju, gde se u zavisnosti od individulanih potreba korisnika razvija jedno ili više čula. Druga soba je bela soba i ona služi za relaksaciju i za dostizanje stanja mirne budnosti. Treća soba je takozvana slana soba u kojoj se sprovodi halo terapija, koja je dobra za fizičko i psihičko stanje korisnika – istakla je Dukić.

Foto: Čedomir Vujanić
Foto: Čedomir Vujanić

Centar za rehabilitaciju namenjen je korisnicima Centra za pružanje usluga socijalne zaštite, deci koja pohađaju specijalne škole, zatim deci koja pohađaju redovnu nastavu ali imaju defektološku pomoć, kao i članovi nevladinih organizacija koje se bave decom sa smetnjama u razvoju i decom sa invaliditetom.

Zamenica gradonačelnika Bosiljka Srdić prilikom zvaničnog otvaranja Rehabilitacionog centra istakla je značaj saradnje vladinog i nevladinog sektora. –  Lokalna smaouprava smatra da je izuzetno važno da sa partenrima iz civilnog sektora kreira i realizuje projekte koji su važni za građane, a naročito one kojima je dodatna podrška od posebnog značaja. Polako ali sigurno postajemo svesni da će se finansijska sredstva za ovakve projekte obezbeđivati putem IPA i drugih inostranih programa, a u tome civilni sektor vidimo kao najznačajnijeg partnera – istakla je ona.

2017-11-10 12.07.09Dobijena sredstva za realizaciju ovog projekta, u iznosu od 180.000 evra, koriste se za uspostavljanje same usluge, ali i za izradu strateških dokumenata kako bi Centar bio održiv i nakon završetka projekta.

Nema komentara

Ostavi odgovor