U Kikindi registrovana trećina stambenih zajednica, stanari se sve češće odlučuju za...

U Kikindi registrovana trećina stambenih zajednica, stanari se sve češće odlučuju za profesionalnog upravnika

456
0
Deli

Iako je Zakon o stanovanju i održavanju zgrada propisao rok da do 31. decembra 2017. godine sve stambene zajednice budu registrovane, situacija na terenu je drugačija. Proces registracije još uvek traje, a prema  podacima Jedinstvene evidencije u Kikindi je do sada registrovano 66 stambenih zajednica.

Tačan podatak o broju zgrada u Kikindi ne postoji, ali prema podacima prikupljenih na osnovu nekadašnjih zakona, u Kikindi je bilo evidentirano 84 skupštine stanara. Na osnovu postojećeg Zakona one moraju da se preregistruju, a zgrade koje nisu bile formalno evidentirane da se registruju. –  Zakon o stanovanju ne određuje da jedna zgrada registruje jednu stambenu zajednicu, nego stambene zajednice najčešće u praksi idu po ulazima i onda je to relativno. U Kikindi ima manji broj zgrada nego što će imati stambenih zajednica. Moja procena je tu negde oko 180, možda do 200. Sada se u praksi pokazuje da se registracija radi samo po ulazima – objasnio je Slavko Terzin, zamenik registratora u Sekretarijatu za stambeno-komunalne poslove, urbanizam i privredu grada Kikinde.

U prilog tome govori i podatak da je u Kikindi do sada samo jedna stambena zajednica registrovana za dva ulaza.

Zakonom o stanovanju propisano je i da svaka stambena zajednica mora da ima upravnika zgrade. Stanarima je ostavljeno da izaberu da li će za upravnika zgrade postaviti nekog od komšija ili će se odlučiti da plaćaju profesionalnog upravnika.

Na osnovu do sada registrovanih stambenih zajednica, Kikinđani se radije opredeljuju da izaberu nekog iz redova stanara da upravlja stambenom zajednicom. –  Oko 40 rešenja je samostalnih skupština odnosno stambenih zajednica, a ovo drugo su profesionalni upravnici. Međutim, tendencija je da sve više rade profesionalni upravnici tako da će verovatno dugoročno više biti profesionalnog upravljanja, nego što će biti samostalnih – objasnio je Terzić.

Usluge profesionalnog upravljanja na teritoriji grada Kikinde trenutno pružaju dve registrovane firme, a treća je u proceduri. Iako Zakon ne ograničava broj stambenih zajednica u kojima profesionalni upravnik može da obavlja posao, prema oceni Terzića, Kikindi su potrebni još jedan ili dva profesionalna upravnika.

Ukoliko stanari zgrade ili ulaza ne registruju stambenu zajednicu, lokalna samouprava je u obavezi da uvede prinudnu upravu. – Što se tiče prinudnih profesionalnih upravnika za sada još nismo krenuli u to, jer nema ni potrebe. Proces ide dosta solidno i moja procena je da ćemo do kraja februara preći cifru od 100, a ono što ostane, kolokvijalno rečeno, i što ne bude u opciji profesionalnih upravnika to će inspekcija dati nalog da u roku od 30 dana podnesu prijavu. Ako stambene zajednice propuste i taj rok, onda bi po Zakonu Gradska uprava, odnosno registrator bi trebalo da postavi prinudnog profesionalnog upravnika sa liste profesionalnih upravnika – rekao je Terzić.

Prema njegovoj najavi, na dnevnom redu naredne sednice Skupštine grada Kikinde naći će se i odluka o  troškovima prinudnog profesionalnog upravnika, kao i odluka o investicionom održavanju, dok je marta prošle godine doneta Odluka o opštim pravilima kućnog reda u stambenim zgradama.

Registraciju stambene zajednice moguće je izvršiti u Sekretarijatu za stambeno-komunalne poslove, urbanizam i privredu grada Kikinde.

Što se troškova tiče, potrebno je izdvojiti 185 dinara za taksu prilikom registracije, oko 2.000 dinara za izradu pečata, a zatim sledi otvaranje računa u poslovnoj banci.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *