Afrička kuga svinja sve bliža Srbiji

Afrička kuga svinja sve bliža Srbiji

431
0
Deli
Foto: Pixabay

Zarazna bolest koja napada svinje, afrička kuga, prisutna je na teritoriji Rumunije već gotovo godinu dana, a žarišta su sve bliža i našoj zemlji. Do sada nije registrovan nijedan slučaj ovog oboljenja u Srbiji, ali zbog rizika da se bolest proširi i preko granice Ministarstvo poljoprivrede oformilo je Regionalne krizne centre koji prate situaciju u Rumuniju i preduzimaju mere predostrožnosti.

Dr vet. Đorđe Janku, epizootiolog iz Veterinarskog specijalističkog instituta u Zrenjaninu, ističe da s obzirom na karakteristike bolesti i svega što nas okružuje realno je očekivati da će bolest doći i do naše zemlje. – Na žalost takav je virus, takve su osobine, i moje stručno mišljenje je da nije pitanje da li će nego kada će doći i zato moramo biti spremni da što pre odreagujemo. Na veterinarskim službama i svim organima lokalnih samouprava je da to što pre uoče, dijagnostikuju i reaguju – rekao je Janku.

Virus prenose divlje svinje, a širi se i putem mesnih proizvoda i prerađevina, te je na graničnim prelazima pooštrena kontrola i zabranjen je unos takvih proizvoda. Kako je pogranična oblast u najvećem riziku od pojave ove bolesti, lokalne samouprave u Severnobanatskom upravnom okrugu su u pripravnosti.

Upravo na Savetu sednice Severnobanatskog upravnog okruga glavna tačka dnevnog reda bila je u vezi sa ovim problemom. Prema rečima načelnika ovog Okruga Nikole Lukača preduzete su različite mere u cilju sprečavanja širenja ove bolesti. – Mi ćemo se truditi da animiramo svaku lokalnu samoupravu da sprovede mere i zaključke Saveta okruga koje su preporuka kako Vlade, nadležnih ministarstava i naravno stručnih ljudi iz ove oblasti. Naši građani treba da budu obazrivi, naravno svi koji se bave ovim poslom treba da što hitnije bilo kakave sumnjive promene odmah jave – poručio je načelnik.

Ova bolest nije opasna za ljude, ali pogubna je za stočni fond s obzirom na to da nema leka ni vakcine, stopa smrtnosti obolelih životinja je visoka, a jedini način da se spreči njeno dalje širenja su biosigurnosne mere. Regionalni centri već vrše nadzor nad trenutnom situacijom na terenu, radi se popis svinja, kontrolišu se granični prelazi, građani se informiršu o svim aktuelnostima u vezi sa afričkom kugom svinja. Struka preporučuje da se smanji kontakt stranih osoba sa domaćim svinjama, lovci da obrate posebnu pažnju i da dezinfikuju obuću i odeću nakon lova, kao i da se obrati pažnja na ishranu životinja.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *