Akademici o poznatim srpskim naučnicima

Akademici o poznatim srpskim naučnicima

240
0
Deli

Akademici Vladan Đođrević, Jovo Jarić i Dragoslav Kuzmanović  kikindskim srednjoškolcima predstavili su životna dela slavnih srpskih naučnika Milutina Milankovića i Mihaila Petrovića Alasa, kao i osnove mehanike. Predavanje, koje je organizovala Narodna biblioteka „Jovan Popović“, bilo je prilagođeno đacima, pa se više pričalo o životu poznatih naučnika, nego o njihovim naučnim doprinosima.

Pričajući o Milankoviću, Đorđević je rekao kako je ovaj srpski naučnik uspešno proučavao klimatske promene, ali da je bio osporavan. – Tek kasnije su ljudi shvatili da ima nečega u njegovoj teoriji, onda su vršili iskopavanja na dnu okeana i došli do  zaključka da kada je on to i predviđao, su se zaista događala ledena doba. Danas niko ne sumnja u to što se zove Milankovićevi ciklusi – rekao je akademik i dodao da je Milanković nastavio da se bavi inženjerstvom, radio je na popularizaciji nauke, a imao je i ideju o spajanju julijanskog i gregorijanskog kalendara.

Ove godine obeležava se i 150 godina od rođenja Mihaila Petrovića Alasa. On je bio matematičar, fizičar, hemičar, biolog, rodonačelnik račuararske nauke, kao i beogradske matematičke škole. U našem narodu, kako je objasnio Jarić, najviše se prepoznaje po nadimku Alas. Međutim, kako akademik napominje, Mihailo Petrović nije bio ribar, ni pecaroš. – On je bio kvalifikovan, polagao je za to, izučavao je ihtiologiju, putovao po svetu, ostavio trag i u tom delu. Bio je predstavnik naše Komsije za odnose korišćenje vodnih tokova sa Mađarskom i Rumunijom, prema tome on je bio kvalifikovan čovek za jednu takvu oblast – rekao je Jarić.

Akademik i profesor u penziji Dragoslav Kuzmanović objasnio je da je suština ovih predavanja da približe nauku i naučnike deci na njima razumljiv način, uz odgovarajuće poruke koje životne priče poznatih naučnika i nose.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *