Arno Gujon drugi put u Kikindi : ,, Tek kada sam naučio...

Arno Gujon drugi put u Kikindi : ,, Tek kada sam naučio srpski jezik, razumeo sam dušu srpskog naroda“

172
0
Deli

U punoj sali kikindskog Kulturnog centra sinoć je održana edukativna tribina ,,Negujmo srpski jezik“ Udruženja za unapređivanje i razvoj kulture javnog govora „Izražajnost“na kojoj su o važnosti kulture govora i svim aspektima izražavanja govorili master komunikolog Slobodan Roksandić, profesor dikcije dr Radovan Knežević i Arno Gujon, francuski i srpski humanista, osnivač i direktor francuske NVO ,,Solidarnost za Kosovo“ koji je u drugoj poseti našem gradu otkrio kako je nakon 15 godina dostigao visok nivo izražajnosti na srpskom jeziku:

,, Srpski jezik je veoma težak, ali je i izuzetno lep, a tek kada sam naučio srpski jezik, razumeo sam i dušu srpskog naroda. Zavoleo sam ga odmah čim sam krenuo da ga učim, pre nekih deset godina i uz ljubav je zaista sve moguće, pa čak i naučiti srpski. Dosta sam se trudio, dosta sam čitao i srpski jezik sam pre svega učio kroz knjige, budući da sam još bio u Francuskoj dok sam ga učio i tamo nisam imao ni s kim da pričam, niti koga da pitam kada mi nešto nije bilo jasno. Imao sam samo jednu knjigu koju sam nabavio – „Srpski bez muke“ i iz godine u godinu sam napredovao sve do trenutka kada sam došao da živim u Srbiju 2012. godine i od tada, taj napredak je svakodnevan,  jer sam konstantno u kontaktu sa jezikom. Na početku ono što mi je bilo najteže jesu padeži kojih ima više nego u francuskom jeziku. Nakon što sam se preselio, počeo sam i da razvijam svoj sluh za srpski jezik, koji mi je do tada bio isti, u bilo kom gradu u celoj Srbiji,  pa čak  i na Kosovu i Metohiji. To je nešto što ne može da se nauči, to mora da se oseti. Neophodno je da budemo regularni u učenju, da budemo posvećeni onome što učimo i mislim da ako neko samo posveti 5 minuta učenja jezika  u trajanju od 5 meseci, da može da ostvari izuzetne rezultate. Niko od nas nije rođen sa sposobnošću da lepo govori, već to treba da se nauči. Naša poruka koja se odvija u okviru  dvodnevnih radionica za decu i mlade – ,,Karavan kulture govora“ u okviru akcije ,,Negujmo srpski jezik“ se ogleda upravo u tome –  da je svaki jezik potreban, da je to zapravo jedan mali svet koji treba da čuvamo, nalazi se na središnjem mestu kulture jednog naroda i time što negujemo maternji jezik, na taj način negujemo sebe i sve ono što jesmo“ – rekao je Gujon koji se kao istaknuti humanitarac i veliki prijatelj Srbije dotakao i budućih planova vezanih za njegov dalji  humanitarni rad:

,, Trenutno proširujemo farmu za krave muzare u Novom Brdu, takođe gradi se i hladnjača za mlekaru koju smo osnovali 2015. godine za potrebe Narodnih kuhinja i radimo na pripremama za letovanje na more za 42 dece iz Kosovskih enkalava koja će u avgustu po prvi put u svom životu, videti more i osetiti sve njegove čari. Nažalost, ni dan danas ne mogu da idem na Kosovo i Metohiju, zabrana koja mi je uvedena prošle godine je i dalje na snazi, ali drago mi je što sa mojim saradnicima uprkos apsurdnoj zabrani ipak uspevamo da realizujemo humanitarne akcije“ – zaključio je Gujon.

Udruženje za unapređivanje i razvoj kulture javnog govora „Izražajnost“ okuplja stručnjake iz oblasti javnog nastupa, dikcije, neverbalne komunikacije, psihologije i prezentovanja. Udruženje ima za cilj da edukativnim radionicama ohrabri i osnaži mlade ljude da rade na svojoj izlagačkoj pismenosti i podstakne širu javnost da više pažnje posveti usmenom izražavanju.

 

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *