Besplatni mamografski pregledi sutra u Opštoj bolnici Kikinda

Besplatni mamografski pregledi sutra u Opštoj bolnici Kikinda

777
0
Deli
Foto: Pixabay

Besplatni mamografski pregledi za žene starosti preko 50 godina biće organizovani sutra, 20. marta, u Opštoj bolnici Kikinda povodom obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke. Žene mogu da obave pregled u periodu od 13:00 do 19:00 časova, a u slučaju većeg odziva akcija će biti produžena do kraja marta.

Svaka žena može da oboli od raka dojke, a najbolji način da se otkrije u ranoj fazi su redovni preventivni pregledi i samopregledi.

20180319_101713Načelnica službe za radiologiju dr Ljubica Kovačević objasnila je da je ključno uočiti promene u dojci koje još uvek nisu primetne na dodir. – Zato je veoma važno da se žene bar jednom godišnje pregledaju na ultrazvuku i ukoliko je potrebno na mamografiji. Pre nego što se promena napipa da se odradi jedan osnovni pregled. Kad se uradi prvi mamografski ili ultrazvučni pregled radiolog određuje ritam dalje kontrole. Ono što je jako važno jeste da je žena te svoje nalaze čuvaju da bi se prethodni snimci mogli porediti sa nekim sledećim – objasnila je dr Kovačević.

Ona je objasnila da je mamografija metoda pregleda prihvaćena svuda u svetu, ali da žene imaju predrasude da su pregledi bolni. Kako je objasnila načelnica službe za radiologiju, postoji individualna osetljivost na manju kompresiju, ali da pregledi nisu bolni, te poziva sve žene da dođu. U kikindskoj bolnici dostupne su različite metode pregleda, a liste čekanja nisu duge.

Rak dojke kao jedan od čestih oboljenja žena zahteva multidisciplinarni pristup, odnosno uključuje rad više lekarskih službi.

1Doktor Stanislav Blažić, specijalista ginekologije, objasnio je da žene na redovnom ginekološkom pregledu treba da pregledaju i dojke, te ako se utvrdi promena, ona se upućuje dalje kod hirurga na pregled, pa potom na mamografiju ili ultrazvuk dojke i dalju dijagnostiku.

Na hirurškom odeljenju kikindske bolnice godišnje se operiše između 20 i 25 žena kod kojih je dijagnostikovan rak dojke. Doktor Gojko Ljuboja, specijalista hirurgije, ističe da se svest žena o preventivnim pregledima dojke širi, ali da još uvek nije na zadovoljavajućem nivou. 20180319_101726– Karcinom dojke je sporo rastući karcinom koji ima relativno dobru prognozu. Problem je kod nas što žena dolazi u relativno zapuštenom stadijumu. Kad se karcinom dojke uhvati u nekom ranom stadijumu on je praktično izlečiv. Šteta je propustiti takvu mogućnost da se postigne taj zadovoljavajući efekat lečenja. Nije to samo problem u Kikindi, već problem cele zemlje – objasnio je dr Ljuboja i dodao da je jedan od razloga tome i nepostojanje organizovanog skrining prorgama.

Republika Srbija je započela sa postepenim uvođenjem organizovanog skrininga raka grlića materice, raka debelog creva i raka dojke od 2012. godine. Prilikom organizovanog skirninga raka dojke, žene starosti do 45 do 69 godina pozivaju se na mamografski pregled. U kikindskoj bolnici to još nije zaživelo, jer, kako je objasnila dr Kovačević, nije dobijena sva neophodna oprema, ali da su dva radiologa i tri rendgen tehničara prošla obuku.

Prema Kalendaru javnog zdravlja 20. mart se obeležava kao Nacionalni dan borbe protiv raka dojke. Cilj kampanje je da se skrene pažnja na rasprostranjenost ove bolesti, na podizanje svesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, kao i o palijativnom zbrinjavanju osoba obolelih od ove bolesti.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *