Cigaja – Kraljica čokanskih pašnjaka

Cigaja – Kraljica čokanskih pašnjaka

704
0
Deli

Autohtona rasa ovaca Čokanska cigaja, koja se već četiri veka napasa na banatskim pašnjacima, poslednjih godina dobija na sve većem značaju. Grupa entuzijasta uspela je da sačuva ovu rasu od izumiranja da bi danas ona bila uzgajana na oko deset poljoprivrednih gazdinstava u čokanskoj opštini.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine svrstalo je čokansku cigaju na listu autohtonih rasa domaćih životinja i ugroženih autohtonih rasa. Prema rečima direktora Poljoprivredne stručne službe Senta, pod čiju nadležnost spada i opština Čoka, broj jedinski čokanske cigaje poslednjih godina je u porastu. – Imamo povećan broj odgajivača čokasnke cigaje, koji rade na umatičenju svojih stada. Ona je ugroženi genetski resurs i njeno očuvanje je važno i svelo se na nas entuzijaste, koji želimo da očuvamo nešto što je nastalo na našim prostorima – kazao je on.

Čokasnka cigaja je tokom devedesetih godina gajena u društvenom preduzeću Poljoprivredno gazdinstvo „Rit“, kada je priznata kao rasa. Promenom vlasnika, ovce su rasprodate, a zalaganjem poljoprivrednika koji se bave ovčarstvom u čokasnksoj opštini sačuvano je svih 11 linija očeva.

Direktor PSS Senta, koji je po zvanju diplomirani inženjer poljoprivrede, počeo je da gaji čokansku cigaju 2003. godine. Njegovo stado tada je brojalo deset ovaca i jednog ovna. Nekadašnji hobi prerastao je u ozbiljnu proizvodnju. – Sada prodajem priplodni materijal. Imam negde oko 150 ovaca i svih 11 linija očeva u stadu. Odlučio sam se za gajenje Čokasnke cigaje baš zato što živim u ovim krajevima. Mogla bi da bude i brend da se tu malo posveti pažnje i da ima malo više sluha – rekao je Češljar.

Čokanska cigaja je srednje krupna ovca sa šiškama na glavi, malim kratkim paralelnim ušima, bez runa na nogama. Ova rasa poreklo vodi iz Rumunije, ali uspela je da se prilagodi slatinastim pašnjacima na teritorije opštine Čoka i postane autohtona rasa.

Radi njenog očuvanja, osnovano je i Udruženje odgajivača ovaca „Čokanska cigaja“ u Sanadu sa ciljem podsticanja gajenja ovaca, promovisanja čokanske cigaje i unapređenje ovčarstva. Jedna od aktivnosti Udruženja jeste i organizacija Izložbe ovaca svih rasa, gde predstavljaju i Čokasnku cigaju. Za najbolju kolekciju ove rase na prošlogodišnjoj izložbi nagrađen je Čokanin Todor Golić. On je tada istakao da dobijeno priznanje predstavlja vrednovanje njegvog rada. – Ja sam počeo sa pet komada i sad sam došao do ovog koliko imam i mislim da ću još proširivati stado. Pomažu nam dosta subvencije od države. Ovca nije zahtevna za držanje, ja sam to mehanizovao koliko je to god moguće, zahvalna je dosta, nije skupa, hrane ima – objasnio je on.

Predsednik Udurženja odgajivača ovaca „Čokanska cigaja“ je Miloš Milanov, koji takođe gaji čokansku cigaju. U njegvoj porodici postoji duga tradicija gajenja autohotne rase ovaca iz Čoke. – Genetika čokanske cigaje opstala je ovde stotinama godina. Rasa nije pravljena već je stvorena prirodnom selekcijom. Najbolje podnosi ovaj teren u odnosu na ostale rase i potrebno je što više da bude na paši, ne traži posebne uslove – rekao je Milanov.

Čokanska cigaja daje meso i vunu, dok mleko proizvodi samo u periodu laktacije. Odgajivači Čokasnke cigaje profit ostvaruju prodajom jaganjaca i vune. Uz pravilan uzgoj, jagnje za 90 dana dostigne kilažu između 27 i 30 kilograma.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *