Čoka: Dva nova smera u Hemijsko-prehrambenoj srednjoj školi

Čoka: Dva nova smera u Hemijsko-prehrambenoj srednjoj školi

1377
0
Deli

U Hemijsko-prehrambenoj srednjoj školi Čoka pored dosadašnjeg četvrogodišnjeg smera Tehničar za zaštitu životne sredine i trogodišnjih obrazovnih profila – Ženski frizer, Pekar i Mesar od naredne godine osmaci mogu da upišu i dva nova smera. Trogodišnji obrazovni profili Livac i Topioničar gvožđa i čelika nastali su na osnovu iskazane potrebe za kvalifikovanom radnom snagom u dve livnice koje posluju na teritoriji opštine Čoka.

Prema rečima direktora Hemijsko-prehrambene srednje škole Čoka Jožefa Bate, iako je škola i do sada u skladu sa potrebama tržišta nudila različite obrazovne profile u okviru područja rada za koje su kvalifikovani, po prvi put se desilo da su privrednici ti koji su iskazali potrebu za otvaranjem novog smera. – Livnica planira proširenje, deficitarni su im ti profili i oni su videli perspektivu u saradnji sa nama. Nakon održanog sastanka, napisali smo elaborat i dobili rešenje o tome da možemo u ovoj školi da obrazujemo te smerove. Iskazali su potrebu za školovanjem narednih pet generacija sa 15-20 đaka po godini. Takođe, naredne godine planirano je otvaranje još jednog novog smera u ovom području rada – rekao je direktor.

Novi smerovi promovisani su na sajmovima obrazovanja, osnovnim školama i široj javnosti. Kako je objasnio Bata, deca su pokazala interesovanje za nove smerove, ali je još uvek nezahvalno prognozirati hoće li biti popunjena sva mesta. – Mislim da je važno da se smer otvori čak i sa manjim brojem učenika uz podršku Ministarstva, jer će to onda biti primer za narednu godinu. Ukoliko sva obećanja koja smo dobili od livnice budu ispoštovana moći ćemo na konkretnim primerima da pokažemo rezultate, što će uticati na to da se naredna generacija već lakše odluči da upiše ovaj smer – istakao je on.

Novi smerovi radiće po programu dualnog obrazovanja, a koji se u ovoj školi već primenjuje za smerove pekar i mesar. Prema oceni direktora dualno obrazovanje trenutno funkcioniše dobro, ali da će biti još bolje regulisano kada počne puna primena Zakona koji to definiše, odnosno 2019/2020. školske godine. Kako u samoj školi postoji potpuno opremljeni frizerski salon, gde učenici mogu da stiču praktično znanje, prema rečima Bate za sada ne postoji potreba za uvođenje dualnog obrazovanja i u ovom smeru.

U Hemijsko-prehrambenoj srednjoj školi nastava je dvojezična, pa je tako smer Tehničar za zaštitu životne sredine jedini u Vojvodini gde je nastavu moguće pohađati na mađarskom jeziku. Pored toga, sve učionice su opremljene informatičkom opremom, savremenom nastavnom opremom za sve obrazovne profile, a nastavu realizuje stručni kadar. Takođe, srednja škola u Čoki ima i elektronski dnevnik.

Prema oceni direktora Bate đacima koji se odluče za upis ove škole obezbeđeni su svi preduslovi za buduće radno angažovanje. – Svi đaci imaju mogućnost da usavrše bilo koji od ovih smerova. Dobiće adekvatno teorijsko i praktično znanje i većina njih će zadovoljiti standarde koji se očekuju nakon završetka srednje škole, a posle samo od njih zavisi. Za one koji završe trogodišnji smer ne znači da se tu završava njihovo školovanje. Ako su dobri stručnjaci u svom poslu mogu da napreduju. Samo od njih zavisi kako će postati majstori svog zanata. A što se tiče četvorogodišnjeg smera, dobiće dobru osnovu za dalje školovanje i vrata svih fakulteta su im otvorena – poručio je direktor.

Polaganje male mature počelo je danas, a oko 125 osmaka iz opštine Čoka zajedno sa svojim vršnjacima do srede će rešavati zadatke iz srpskog, matematike i kombinovanog testa. Nakon dobijanja konačnih rezultata ispita 28. juna uslediće predaja liste želja, gde će svaki učenik navesti škole i profile koje ih interesuju, što je za pojedine učenike i Hemijsko-prehrambena škola Čoka.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *