Čoka: KUD „Dr Tihomir Ostojić“ obeležio deceniju rada

Čoka: KUD „Dr Tihomir Ostojić“ obeležio deceniju rada

493
0
Deli
Foto: Zorana Ostojić

Članovi Kulturno umetničkog društva „Dr Tihomir Ostojić“ priredili su svojim sugrađanima i prjateljima prigodni prorgam povodom obeležavanja deset godina od reaktivacije rada ovog Društva. U sali Doma omladiine u Ostojićevu prisutni su sa osmehom, ali i po kojom suzom ispratili retrospektivu rada ovog KUD-a, uživali u narodnim igrama i pesmama domaćina i gostujućih ansambala.

Sadašnja predsednica KUD-a „Dr Tihomir Ostojić“ Dragana Đukić bila je deo grupe koja je ponovo pokrenula priču negovanja srpske tradicije i kulture u Ostojićevu. – Ako krenemo u nazad, pa krenemo da eleminišemo, nije postojalo ništa, nije bilo nošnje, nije bilo ljudi, grupa entuzijasta okupila se sa željom da nešto postoji, da se srpska tradicija neguje u selu. Danas radimo u više grupa, deca, odrasli, pevači, fundus nošnji nam je bogat, gostujemo gde god nas neko pozove – rekla je ona.

Foto: Zorana Ostojić

Povodom obeležavanja svog jubileja, članovi KUD-a “Dr Tihomir Ostojić” pozvali su i dva KUD-a sa kojima imaju dugogodišnju saradnju. Ostojićevčanima su se ovom prilikom predstavili članovi Kulturno umetničkog društva „Sveti Sava“ iz Kanjiže, ali i KUD „Sveti Nikola“ iz Dete u Rumuniji.

Foto: Zorana Ostojić

Kako je rekla Diana Tatarušana, predsednica KUD „Sveti Nikola“ iz Dete, ova dva KUD-a spaja prijateljstvo, pre svega. – Zahvlajujemo se od srca što smo uz vas na ovaj dan. Nadam se da je publika uživala u onome što mi želimo da donesemo, izvedemo, a to je da promovišemo naše srpsko blago, srpski folklor, tradiciju, veru i jezik i kod nas u Rumuniji – rekla je ona.

Foto: Zorana Ostojić

Razvijenu međunarodnu saradnju predsednica opštine Čoka Stana Đember istakla je kao dokaz uspešnosti rada KUD-a Dr Tihomir Ostojić. – Više puta sam isticala da stvaranje u uslovima u kojima živimo nije nimalo lako. Treba mnogo entuzijazma i ljubavi. KUD “Dr Tihomir Ostojić”, kao i dva druga KUD-a koja rade u našoj opštini, a koja neguju sprsku tradiciju, služe za primer kako to treba raditi. Meni je zaista puno srce. Mi se trudimo maksimalno da odvojimo sredstva, a trudićemo se i u narednom periodu da odvajamo za kulturu, a ne sumnjam da će kulturno umetnička društva to opravdati – rekla je predsednica Đember.

Foto: Zorana Ostojić

Kulturno umetničko društvo „Dr Tihomir Ostojić“ trenutno ima 50 aktivnih članova, koji rade u tri folklorne i jednoj pevačkoj grupi. Pored negovanja tradicije kroz igru i pesmu, KUD u okviru svog rada ima i nekoliko sekcija, poput one za vez i izradu nošnji.

Foto: Zorana Ostojić
Foto: Zorana Ostojić

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *