Čoka: Nagrađen heroj iz Jazova

Čoka: Nagrađen heroj iz Jazova

3317
0
Deli

Tibor Tot, rodom iz Jazova, nagrađen je za hrabrost zbog herojskog čina tokom proslave seoske slave u tom mestu. Naime, u toku takmičenja u kuvanju, zapalilo se crevo od butan boce. Požar je buknuo, a vatra je zahvatila šator koji se nalazio u neposrednoj blizini kotlića. Nastala je panika među ljudima, ali zahvaljujući brzoj i promišljenoj reakciji Tibora, sprečena je nezgoda većih razmera.

– Tamo sam bio sa porodicom i prijateljima. Pričao sam sa nekim i čuo sam pucanj. Video sam tada da nešto gori. Nisam bio svestan šta se desilo, samo sam znao da treba tu bocu da pomaknem, da spasimo ljude i porodicu – priseća se ovaj heroj.

Kada je shvatio šta je uzrok požara, požurio je da zatvori čep od boce kako bi sprečio dalji protok gasa. – U prvom pokušaju ta boca mi je iskliznula iz ruke i onda je došao drugar David Tot. On je pomerio bocu, pa sam uspeo da zatvorim čep i tako smo ugasili požar. Tako da nas dvojica smo bili tu, nisam samo ja heroj – skromno prepričava on.

Tibor Tot odnedavno živi u Novom Kneževcu, ali dok je stanovao u Jazovu bio je predsednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) u tom selu. DVD-u se priključio još kao pionir, 1984. godine. Kako je rekao, u svojoj karijeri nije se susreo sa događajem poput ovog na proslavi Dana sela u Jazovu, ali ni časa se nije premišljao da dotrči i pomogne.  – Kao član DVD-a ne gledaš samog sebe, već šta može da se desi i koga možeš da spasiš. I dalje sam ostao član Društva tamo, ali ipak sam napustio rodno selo i došao ovde. Član dobrovoljnog vatrogasnog društva nikada nije u penziji. To je dobrovoljno, nema materijalne naknade. To ide samo iz duše, ako ima. Ako ne, onda drugačije ne ide – iskren je on.

Tokom gašenja požara u Jazovu, Tibor je na nogama zadobio opekotine drugog stepena i trenutno je na dvonedeljnom bolovanju. Ne žali se, osmeh sa lica ne skida, a kada rane zarastu, kako je rekao, vratiće se sve na svoje mesto.

Opština Čoka donela je odluku da lokalnog heroja Tibora Tota nagrade za iskazanu hrabrost u Jazovu i, tim povodom, poklone mu ručni sat. Predsednica Opštine Čoka Stana Đember, koja je i svedočila nemilom događaju, istakla je veličinu herojskog čina.

– Ovo je bila jedna situacija u kojoj je čovek pokazao koliko u sebi ima hrabrosti, ljudskosti i u suštini, koliko je osposobljen kao donedavni predstavnik DVD. Ovo je jedan simboličan gest, a lokalna samouprava se zahvaljuje ovom čoveku, jer samo zbog njegove prisebnosti, sigurna sam da je izbegnuta veća tragedija. Sam taj događaj pokazao je  koliko je strašno kada ljude uhvati panika i koliko je važno da ljudi poput Tibora budu prisutni – rekla je predsednica Đember.

Predsednica Opštine Čoka dodala je još da događaj u Jazovu predstavlja opomenu za savesnije korišćenje butan boce, te da je potrebno obratiti više pažnje na ispravnost same boce i propratnih delova.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *