Čoka: Održan Festival dobošara “Čujte i počujte”

Čoka: Održan Festival dobošara “Čujte i počujte”

976
0
Deli

U cilju očuvanja bogate dobošarske tradicije u Čoki je održan Festival dobošara “Čujte i počujte”. Mali i veliki dobošari sa bine jasno i glasno su prenosili važne vesti, dok je celodnevni program bio obogaćen nastupima kulturno-umetničkih društava, degustacijom tradicionalnih poslastica, izborom najboljih torti i kolača, fijakerijadom, kulinarskim takmičenjem.

Zoltan Nađ iz Ostojićeva dobošari već 15 godina, ali prizanje da danas, u vreme interneta, sve manje posla ima. – Sada najavljujem priredbe, a nekada sam prenosio vesti o ptičjem gripu, kada se nosi smeće, obaveštenje o zabrani paljenja lišća i slično. Prijatno mi je da dobujem, jer nađem se sa ljudima, malo popričamo, obiđem selo. Nekada je bilo da su i šantave babe trčale da čuju šta dobošar ima da kaže, a sada malo ljudi dođe da čuje vest koju prenosim – ispričao je on i dodao da dobar dobošar treba da ima dobar glas, snažan stav i glasno da udara u doboš kako bi svi čuli da je stigao.

Kako je takmičenje u dobošarenju bilo takmičarskog karaktera, prema oceni žirija, u kategoriji odraslih dobošara, žiri je rangirao troje prijavljenih učesnika, pa je tako prvo mesto zazuzeo Zoltan Nađ, drugo mesto Dančika Đuričin, a treće mesto Konstantin Đukić.

U kategoriji malih dobošara predstavilo se više od 20 dece, a najbolje je dobovao Strahinja Maksimović iz Čoke, pehar za osvojeno drugo mesto prirpao je Alkesi Vargi, a trećeplasirani je bio Vladimir Šećerov. Specijalna nagrada za interpretaciju moderne vesti otišla je u ruke Reuma Cindrića.

Šampion malih dobošara Strahinja Maksimović preneo je vest da gazda Svetozar ženi sina jedinca. – Nastavnici su mi pomogli da dobijem objavu koju sam pročitao. Ja sam dobošare video samo ovde na Festivalu. Znam da su oni nekada širili vesti po selima, prenosili bitne informacije, koliki je porez ili tako nešto – rekao je on.

Osim centralnog dela manifestacije, mnogobrojni posetioci mogli su da se provozaju fijakerom po Čoki, degustiraju kolače pravaljene po tradicionalnim vojvođanskim receptima, pogledaju izložbe crteža dece, kao i radove udruženja žena iz čokanske opštine. U poslepodnevnom delu programa bila je organizovana i povorka malih i velikih dobošara.

U okviru Festivala, nagrađeni su i najbolji likovni radovi dece predškolske ustanove i đaka osnovnih škola sa teritorije čokanske opštine, koji su pravili crteže na temu doboša. Nagradu za najlepši štand dobilo je Udruženje žena “Sunce” iz Padeja, koje je nagrađeno i za najbolje napravljen doboš kolač. Najbolje sitne kolače umesile su žene iz Udruženja “Piroš tulipan” iz Ostojićeva, a najepšu doboš toru napravila je Crnka Petrov, članica udurženja žena “Neven” iz Sanada.

Kako je rekla, doboš tortu više od pet decenija pravi po receptu starom 150 godina, koji je dobila od zaove iz Požarevca. Za dobru doboš tortu, prema njenim rečima, važna je umešnost domaćice. – Meni treba dva dana da je napravim. Prvo pečem kore, od devet do 11 kora ide i to dugo traje. Onda treba dobar fil da se skuva od sedam jaja, putera, margarina, šećera i drugih sastojaka. Veliki je posao, ali ja to volim da radim i često je pravim. Treba da stoji na hladnom, jer se onda lepo seče, a važan je i preliv od šećera koji ide gore – objasnila je Crnka Petrov.

Takmičenje u kuvanju svinjskog gulaša okupilo je 15 ekipa. Najbolji gulaš, prema oceni žirija, napravio je Borislav Budovalčev iz ekipe “Ostojićevo”, drugoplasirana je bila ekipa iz Crne Bare, a treće mesto osvojila je ekipa Predškolske ustanove “Radost”.

Za razliku od prethodnih 12 godina, kada je Međunarodni festival dobošara “Daje se na znanje” organizovalo Kulturno-istorijsko udruženje “Čokanski dobošari”, ovogodišnji festival organizovala je Opština Čoka. Kako je objasnila predsednica Opštine Čoka Stana Đember, želeli su da nastave tradiciju. – Ove godine generalni pokrovitelj Čokanskih dobošara “Čujte i počujte” je lokalna samouprava. Želimo i dalje da otrgenemo od zaborava kako se nekada prenosila vest, da sačuvamo bogatstvo kako se nekada putem doboša obaveštavalo građanstvo – rekla je predsednica.

Čokanske dobošare “Čujte i počujte” otvorio je sekretar Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić, a svečanosti je prisustvovao i načelnik Severnobanatskog upravnog okruga Nikola Lukač.

 

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *