Čoka: Održana sednica Skupštine

Čoka: Održana sednica Skupštine

483
0
Deli

Na sednici Skupštine opštine Čoka, 24. po redu, odbornici su između ostalog usvojili  Odluku o završnom računu budžeta opštine Čoka za 2017. godinu, kao i srednjoročni program uređenja građevinskog zemljišta za period od 2018. do 2023. godine.

Odlukom o završnom računu utvrđeno je da je u 2017. godini stečen budžetski suficit u iznosu od 44,9 miliona dinara. Ukupni prihodi i primanja budžeta opštine Čoka u 2017. godini bili su oko 401.2 miliona dinara, dok su izvršeni rashodi i izdaci iznosili 356.7 miliona dinara.

Petogodišnjim programom uređivanja građevinskog zemljišta u okviru komunalnog opremanja građevisnkog zemljišta predviđeni su radovi na unapređenju sistema vodosnabdevanja, kanalizacione mreže, elektro-energetske mreže, saobraćajne infrastrukture, kao i uređenje slobodnih površina javne namene. Ukupna planirana sredstva za petogodišnji plan komunalnog opremanja zemljišta znose 974,5 miliona dinara.

U skladu sa tom odlukom usvojen je i program uređivanja građevinskog zemljišta za 2018. godinu. Tim programom, je između ostalog, planiran nastavak rekonstrukcije vodovodne mreže u Čoki, rekonstrukcija dela vodovodne mreže u Padeju i Ostojićevu, izgradnja dela atmosferske kanalizacije u Sanadu. Zatim, izgradnja kolovoza u ulicama Branka Radičevića i Žarka Zrenjanina u Sanadu, pojačano održavanje kolovoza u ulici Vuka Karadžića u Ostojićevu, krpljenje udarniih rupa, izgradnja mosta sa saobraćajnicom na reci Zlatici u Padeju i drugo. Kada je u pitanju izgradnja, održavanje i uređenje površine javne namene planirano je izvođenje završnih radova na kapeli na pravoslavnom groblju u Padeju, sanacija objekta pravoslavne crkve u Sanadu, sanacija pijačnog prostora u Čoki, uređenje Starog parka, gorblja, zelenih površina, izgradnja i održavanje dečijih igrališta i drugo.

Na održanoj sednici Skupštine izmenjena je i dopunjena Odluka o opštinskoj upravi opštine Čoka. Izmena se odnosi na organizaciju odeljenja za opštu upravu i društvenu delatnost, gde sada postoje tri unutrašnje organizacione jedinice, odnosno odsek za opštu upravu i zajedničke poslove, odsek društvene delatnosti i odsek upravljanja ljudskim resursima.

Usvojena je Odluka o izmenama i dopunama Odluke o utvrđivanju uslova i načina korišćenja pašnjaka na teritoriji opštine Čoka. Kako je objasnio pomoćnik predsednice opštine Čoka Mihajlo Popović izmena se odnosi na član Odluke kojim se dopušta svakodnevno gonjenje krava muzara kroz naseljeno mesto u pašnom period uz određena pravila.

Usvojena je Odluka o pribavljanju nepokretnosti, odnosno izgrađenog građevinskog zemljišta sa odgovarajućim poslovnim objektima u javnu svojinu opštine Čoka, a za potrebe JKP “Čoka” radi obezbeđenja lokacije za smeštaj radnih mašina i vozila, za skladištenje građevinskog i drugog materijala, alata, orpeme.

Odbornici su usvojili Odluku  o okončanju postupka likvidacije Javnog preduzeća Direkciija za izgradnju opštine Čoka, odluku o odobravanju finansijskog izveštaja i izveštaja o sprovođenju likvidacije ovog preduzeća, kao i Odluku o čuvanju poslovnih knjiga i dokumenata Direkcije.

Usvojeni su pravilnici o bližim uslovima za dodelu kadrovskih i osnovnih stipendija za studente opštine Čoka.  Odbornici su usvojili i rešenje o postavljanju članova Štaba za vanredne situacije opštine Čoka, kao i zaključak o davanju saglasnosti na Izveštaj o aktivnostima i radu Štaba za 2017. godinu. Usvojeno je rešenje o imenovanju članova Saveta za međunacionalne odnose opštine Čoka.

Izlasana je i odluka o prenosu prava korišćenja zgrade na adresi JNA 41 u Crnoj Bari, a koja se nalazi u javnoj svojini opštine Čoka na Mesnu zajednicu Crna Bara. Izglasan je predlog Programa otuđenja i davanja u zakup građevisnkog zemljišta u javnoj svojini opštine Čoka radi regulisanja imovinsko pravnih odnosa pri legalizaciji objekata. Izglasana je i Odluka o Izmeni i dopuni Stauta Predškolske ustanove “Radost” Čoka.

Kako je prošlo tačno dve godine od rada Skupštine opštine Čoka u ovom saziv, sednici je prisustvovao i načelnik Severnobanatskog upravnog okruga Nikola Lukač. On je ovom prilikom čestitao članovima Skupštine i izrazio nadu da će njihov rad u naredne dve godine još više doprineti razvoju opštine Čoka. – Drago mi je da ste istrajni u određenim smernicama koje je zacrtala i Vlada Srbije i Pokrajine. Na teritoriji Vojvodine jedna od najnerazvijenih opština je Čoka. Međutim primetno je da svi zajedno uspešno pokušavate da rešite probleme na najbolji način u interesu građana Čoke – rekao je Lukač.

Povodom dvogodišnjeg rada predsednica Opštine Čoka Stana Đember obratila se odbornicima ističući važne odluke koje su doneli uz poseban osvrt na odluke u vezi sa komasacijom. – Posebno mi je zadovoljstvo što smo bez većih problema i zaista sa jednim zdravim dijalogom uspeli da prevaziiđemo sve probleme. Želim da i dalje dajete svoj doprinos za ono što su nam građani dali poverenje – rekla je predsednica Đember.

Na početku 24. sednice Skupštine, pred prozivku odbornika, sednicu su napustili članovi opozicije. Njihovim odlaskom nije postojao kvorum za održavanje sednice, te je odlukom predsednika Skupštine ona odložena za sat vremena. Tada su se pojavili pojedini odbornici kojih nije bilo prilikom prve prozivke, te je sednica Skupština mogla da počne sa radom.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *