Čoka: Održana sednica Štaba za vanredne situacije

Čoka: Održana sednica Štaba za vanredne situacije

508
0
Deli

Na nedavno održanoj sednici Štaba za vanredne situacije opštine Čoka usvojen je plan rada zimske  službe, s obzirom na to da je na osnovu Zakona o javnim putevima 15. novembra počelo zimsko održavanje saobraćajnica. Prema rečima predsednice opštine Čoka Stane Đember usvojeni plan odnosi se na period od 15. novembra ove godine do 31. marta 2019. godine.

– Služba zadužena za zimsko održavanje lokalnih i nekategorisanih puteva, kao i uličnih saobraćajnica na teritoriji naše opštine spremno dočekuje zimski period. Po planu, Služba će održavanje puteva vršiti u Čoki i Sanadu, a za ostala naseljena mesta Javno komunalno preduzeće ‘Čoka’ sklopilo je ugovor sa podizvođačima radova – rekla je predsednica Đember.

Pored toga, na sednici Štaba usvojen je i Izveštaj o preventivnim merama za sprečavanje pojave afričke kuge svinja. Ova bolest nije opasna za ljude, ali pogubna je za stočni fond s obzirom na to da nema leka ni vakcine, stopa smrtnosti obolelih životinja je visoka, a jedini način da se spreči njeno dalje širenja su biosigurnosne mere. Virus prenose divlje svinje, a širi se i putem mesnih proizvoda i prerađevina.

– Ovim putem apelujem, naročito na lovce da se pridržavaju uputstva koje će dobiti preko svojih udruženja, jer divlje svinje su prenosnici bolesti. Takođe, građani treba da znaju da je zabranjena prodaja mesa i mesnih prerađevina na pijačnim prostorima. Mi smo formirali tim sačinjen od veterinara, predstavnika mesnih zajednica, kao i lovačkih udruženja kako bismo bili spremni ukoliko se afrička kuga pojavi i na našoj teritoriji – rekla je predsednica Đember.

Zarazna bolest koja napada svinje, afrička kuga, prisutna je na teritoriji Rumunije već gotovo godinu dana, a žarišta su sve bliža i našoj zemlji. Od nedavno je prisutna i u Bugarskoj i Mađarskoj. Do sada nije registrovan nijedan slučaj ovog oboljenja u Srbiji, ali zbog rizika da se bolest proširi i preko granice Ministarstvo poljoprivrede u saradnji sa lokalnim samoupravama sprovodi preventivne mere.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *