Čoka: Prvi korak ka izgradnji kanalizacije u Ostojićevu

Čoka: Prvi korak ka izgradnji kanalizacije u Ostojićevu

859
0
Deli

Putem Konkursa Ministarstva privrede opština Čoka obezbedila je oko 3,5 miliona dinara za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju kanalizacione mreže i prečistača otpadnih voda za naseljeno mesto Ostojićevo. Nakon završetka ovog projekta biće stvoreni uslovi za apliciranje na različitim konkurisma radi dobijanja sredstava za izgradnju kanalizacije.

Za izradu projektno-tehničke dokumentacije angažovana je firma „Hiding“ iz Novog Sada. Kako je objasnio Radoslav Tulenčić, vlasnik ove firme, po konkursnoj dokumentaciji u planu je definisanje kompletnog sistema kanalisanja sa tretmanom otpadnih voda. – U ovom slučaju se primenjuje vakuumski sistem kanalizacije i kontejnerski tip tretmana voda SBR tehnologijom, koja se u poslednjih 20 godina najviše primenjuje za ovakav tip naselja, pošto se pokazala kao najbolje rešenje. Kontejnerkski tip prečistača dozvoljava faznu izgradnju, nezavisno. Kanalizacija je jedna investicija koja obično duže traje, ne može da se uradi za kratak vremenski period, tako da je poželjno da imamo module koji mogu da se dodaju da bi pratili dinamiku izgradnje kanalizacione mreže – rekao je on.

Prema rečima predsednice Opštine Čoka Stane Đember u pitanju su kvalitetni projekti sa kojima, nakon dobijanja građevinske dozvole, mogu da konkurišu kod evropskih fondova. – Naravno da za sve ove projekte treba dovoljno strpljenja građana, ali ovo je otvaranje tih prvih vrata i stvaranje puta da dođemo do sredstava i da uradimo vakuumsku kanalizaciju za naseljeno mesto Ostojićevo – rekla je predsednica.

Kako je objasnio Tulenčić, izgranju vakuumskog tipa kanalizacije podržava Evropska unija kroz svoje fondove za ravničarske predele i delove pored reka gde su visoki nivoi podzemnih voda. On je rekao da ovakav sistem kanalisanja u potpunosti doprinosi zaštiti životne sredine, a za buduće generacije obezbeđuje kvalitetniju podzemnu vodu. Vakuum kanalizacija ne dozvoljava isticanje otpadnih voda u podzemlje ili u recepijente kao što su reke, bare, vodotoci.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *