Čoka: Položen venac u znak sećanja na poginule borce

Čoka: Položen venac u znak sećanja na poginule borce

460
0
Deli

U znak sećanja na poginule borce u Drugom svetskom ratu, a povodom obeležavanja Dana boraca i Dana ustanka naroda Srbije, položen je venac na Spomenik žrtvama fašizma u Čoki. Komemorativnom skupu prisustvovali su predstavnici čokanske lokalne samouprave.

Kako je rekla predsednica Opštine Čoka Stana Đember, iako se ovi datumi više ne obeležavaju kao zvanični državni praznici, poginuli borci ne smeju ostati zaboravljeni. – Iz tog razloga lokalna samouprava položila je venac na spomenik žrtvama fašizma, u ime svih tih duša koji su dali svoje živote, jer nijedan rat nije pravedan. Mi smo jednostavno želeli da ovo bude jedan građanski čin, da se setimo svih ljudi čiji su životi prekinuti, čije su budućnosti prekinute – rekla je predsednica Đember.

Dan borca, nazvan i „praznik ustanka naroda Jugoslavije“, ustanovljen je 4. jula kao sećanje na sednicu Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije na kojoj je doneta odluka o podizanju ustanka.

Pored toga, 7. jul se tokom druge polovine 20. veka u Srbiji slavio kao Dan ustanka protiv fašističkih okupatora u Drugom svetskom ratu. Oba ova datuma u Srbiji su se obeležavala kao državni praznici sve do 2001. godine, kada su odlukom Vlade Srbjie ukinuti.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *