Čoka: Povodom Dana opštine predstavljeni rezultati i planovi

Čoka: Povodom Dana opštine predstavljeni rezultati i planovi

229
0
Deli

Povodom obeležavanja Dana opštine Čoka predstavnici lokalne samouprave danas su položili venac na spomen obeležje na Rimokatoličkom groblju, gde je uz prisustvo pravoslavnog i katoličkog sveštenika, hora, zvaničnika i gostiju održan pomen žrtvama kolere umrlih 1831. godine. U svečanom delu programa u okviru obeležavanja Dana opštine, održana je sednica gde su predstavljeni rezultati rada u prethodnoj godini, ali i najavljeni budući projekti i planovi.

Jedna od najvažnijih donetih odluka, prema rečima predsednice Opštine Čoka Stane Đember, jeste pokretanje procesa komasacije u katastaskoj opštini Čoka. – Katastarski premer iz vremena Marije Terezije, nerešeni imovinsko-pravni odnosi ne dozvoljavaju da na dobar način rešimo infrastrukturne probleme i koči u mnogo čemu. Komasacija jeste skup, dug proces, ali će sigurno ostavitit traga za buduće generacije. Tokom protekle godine radili smo u oblasti zdravstva, školstva, rešavali smo infrastrukturne probleme, imali smo izbore za predsednike mesniih zajednica, imali smo dobar kulturno-umetnički život, dobar sport, a imamo lepu, pametnu i darovitu decu – rekla je predsednica Đember.

U prethodnih godinu dana Skupština opštine Čoka zasedala je 13 puta, a odbornici su razmatrali blizu 180 tačaka dnevnog reda. Pored komasacije, predsednik Skupštine opštine Čoka Olaj Tibor istakao je još dve, prema njegovim rečima, važne odluke. – Usvojili smo srednjoročni program za period 2018-2023. godinu uređenja građevinskog zemljišta, gde su predviđena najvažnija strateška ulaganja. Tu su u prvom redu naši putevi, ulični kanali, vodovodna mreža i kanalizacija. Planiramo ove godine da završimo 5a fazu rekonstrukcije vodovoda u naseljenom mestu Čoka, a od naredne godine ide 5b i 5c faza – rekao je Olaj.

Nakon rekonstrukcije vodovoda u Čoki, kako je Olaj objasnio, pokrenuće se pitanje rekonstrukcije vodovonih i  izgradnja kanalizacionih mreža i u drugim naseljenim mestima opštine. U planu je i nastavak sanacije zgrade Doma zdravlja, ulaganje u škole i obdaništa, rekao je predsednik Skupštine opštine Čoka.

Na svečanoj sednici podeljene su nagrade najboljim učenicima i sportistima u školskoj 2017/2018 godini, a pre početka Svečane sednice otvorene su izložbe Udruženja vinogradara i voćara „Kalem“, kao i izložba radova sa 3. Omladinske likovne kolonije u organizaciji Udruženja likovnih umetnika „Paleta“.

U nastavku prorgama obeležavanja Dana opštine, sutra 28. jula, biće organizovano 10. po redu takmičenje u kuvanju „Čokanski kotlić“ u dvorištu Doma kulture sa početkom u 15:00 časova. Kulinarski događaj biće propraćen programom kulturno-umetničkih društava iz opštine Čoka. Program povodom Dana opštine biće završen uz Veče najpoznatijih opereta u izvođenju članova Muzičke scene iz Pešte u Domu kulture sa početkom u 20:00 časova.

Dan opštine Čoka ustanovljen je 26. jula na dan Svete Ane i Svetog Arhangela Gavrila, kada je sahranjena poslednja žrtva orijentalne kolere u Čoki.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *