Čoka: Proces komasacije odvija se po planu

Čoka: Proces komasacije odvija se po planu

404
0
Deli

Proces komasacije u katastarskoj opštini Čoka započet je pre četiri meseca i trenutno je u početnoj fazi, odnosno utvrđuje se faktičko stanje. Na prezentaciji, održanoj 19. jula, učesnicima komasacija predstavljeni su dosadašnji rezultati samog procesa. Do sada su prikupljeni prostorni podaci neophodni za pravljenje 3D podloga za utvđivanje faktičkog stanja i proizvodnju digitalnih topografskih podloga za naseljeno mesto.

Prema rečima Toše Ninkova, vlasnika firme GeoGis, koja je izabrana za izvođača geodetsko-tehničkih radova, prikupljeni podaci za vangradski rejon će se koristiti za modelovanje terena za projekat putne i kanalske mreže. – Svi podaci koji se prikupljaju su trodimenzionalni i korištena je najsavremenija tehnologija koja postoji u geodeziji za prikupljanje i obradu podataka. Sledeći korak je obrada tih prikupljenih podataka i dalja podrška Komisiji za komasaciju u fazama utvrđivanjama faktičkog stanja građevinskog i vangrađevinskog rejona – objansio je Ninkov.

Cilj komasacije jeste ukrupnjavanje zemljišta i približavanje istog ekonomskom domaćinstvu. Učesnici komasacije neće imati nove namete ili poreske obaveze, a sve imovinske sporove, nerešene ostavinske raspave i kupopordajne ugovore građani će moći besplatno da reše, ali će to kroz katastar biti sprovedeno tek po završetku čitavog procesa.

U rešavanju imovinsko-pravnih pitanja poljoprivednik iz Čoke Todor Golić, između ostalog, vidi benefite komasacije. – Drugi benefit je to što će zemlja vredeti više sigurno kada bude ukrupnjena, a troškovi su manji, prinosi veći. Od komasacije očekujem prednosti, ne mane, ako to sve ispadne kako je zamišljeno – rekao je Golić, koji obrađuje oko 50 hektara zemlje, od čega je polovina u njegovom vlasništvu.

Kako su trenutno dostupni podaci o premeru zemljišta iz perioda Marije Terezije, u građevinskom rejonu naseljenog mesta Čoka radi se evidentiranje objekata, a na poljopirvednom zemljištu realizovaće se komasacija.

Prema rečima predsednice opštine Čoka Stane Đember lokalna samouprava je zadovoljna kako se proces komasacije odvija. – Komasacija je nešto što donosi dobrobit i poljoprivredi i građevinskom rejonu i samoj opštini Čoka. Moj generalni utisak jeste da još uvek provejava to neko nepoverenje i zbog toga se ponavljaju mnoga pitanja. Zato ćemo organizovati ovakve prezentacije, ali i pozivam sve koji imaju nedoumice da dođu do zgrade Opštine i kancelarije broj 9, gde mogu da dobiju sve odgovore – rekla je predsednica Đember.

Predsednik Komisije za komasaciju advokat Miodrag Golubović pozvao je sve učesnike komasacije da se organizuju i oforme Odbor. –  Niko bolje ne zna kakva je zemlja na kom mestu nego sami korisnici tog zemljišta. Pozivam ih da se organizuju i naprave jedan Odbor, koji će i kontrolisati i pomagati rad Komisije za komasaciju – rekao je Golubović.

Ugovor o izvođenju geodetsko-tehničkih radova na uređenju poljoprivrednog zemljišta komasacijom i katastarskog premera građevinskog zemljišta u K.O. Čoka, lokalna samouprava zaključila je sa firmom GeoGIS doo iz Beograda. Ukupna vrednost radova je 111 miliona dinara, a predviđeno vreme za komasaciju u K.O. Čoka je 30 meseci.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *