Čoka: Tradicionalnim crkvama i verskim zajednicama dodeljeno 11,3 miliona dinara

Čoka: Tradicionalnim crkvama i verskim zajednicama dodeljeno 11,3 miliona dinara

674
0
Deli

Konkursom za finansiranje projekata tradicionalnim crkvama i verskim zajednicama iz budžeta opštine Čoka za pravoslavne i katoličke crkvene opštine opredeljeno je 11,3 miliona dinara. Potpisivanjem ugovora stečeni su uslovi za realizaciju 11 projektnih predloga, koji se mahom tiču infrastrukturnih i građevinskih radova na verskim objektima.

Najviše sredstva od ukupno opredeljenih, blizu devet miliona, dobila je pravoslavna crkvena opština u Sanadu za sanaciju hrama Vaznesenja gospodnjeg. Ova crkva izgrađena je 1795. godine, pre dve godine je rekonstruisan toranj, a dobijena sredstva će, prema rečima  sveštenika Aleksandra Pavlovića biti usmerena na rekonstrukciju krova i fasade. – Jako smo srećni što je opština Čoka izdvojila određena sredstva, s tim da i cvrkvena opština učestvuje u realizaciji tog projekta, tako da na neki način ove godine ćemo uspeti da rešimo 50 odsto problema koje sama crkva u Sanadu ima, a to jeste krovna konstrukcija i svodovi, da ne bi došlo do obrušavanja – rekao je sveštenik Pavlović.

Sredstva namenjena tradicionalnim crkvama i verskim zajednicama na godišnjem nivou iz budžeta opštine Čoka dodeljuju se u skladu sa mišljenjem stručnih lica o prioritetnim ulaganjima, objasnila je predsednica Opštine Čoka Stana Đember. Tako je prošle godine prioritet bila pravoslavna crkva u Čoki, a ove u Sanadu. – Zaista se trudimo da crkve kao duhovna mesta naših građana i kao kulturno-istorijski spomenici dobiju prioritet u finansiranju. Mi kao lokalna samouprava imamo mali budžet, ali se dovijamo sa raznih izvora vlasti za naše infratsrukturne i ostale probleme da dovučemo sredstva. Kako stavljamo akcenat na sport i kulturu, tako dajemo i na duhovnost naših građana. Ne samo duhovnost, nego i očuvanje prošlosti. Za generacije koje dolaze moramo ostaviti naše kulturno-istorijsko nasleđe – rekla je predsednica Đember.

U usvojenom srednjoročnom planu naredni prioriteti su sanacija katoličke crkve u Ostojićevu, sanacija vlage u pravoslavnoj crkvi, takođe u tom mestu, a potom i uređenje ograde u porti katoličke crkve u Čoki.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *