Čujte i počujte : počinju 34. ” Dani ludaje”

Čujte i počujte : počinju 34. ” Dani ludaje”

267
0
Deli

Po 34. put u našem gradu održaće se manifestacija “Dani ludaje” od 19. do 22. septembra. Iz Odseka za poslove za razvoj grada najavljeno je mnoštvo novih pratećih programa, a takođe ono što je neizostavan deo manifestacije jeste merenje najteže i najduže ludaje. Prvog dana manifestacije sa početkom od 10 časova  održaće se igre spretnosti sa ludajom ,,Igre sa ludajom”, a već od 16 časova u Narodnoj biblioteci ,,Jovan Popović” održaće se proglašenje najboljih likovnih i literarnih radova na temu ,, Plodovi jeseni”. Istog dana u galeriji ,, Terra” održaće se izložba fotografija ,, Kikinda kroz objektiv”, dok je za 19 sati predviđeno otvaranje izložbe u Muzeju ,, Konjović u Kikindi”.

– ,, Očekujemo tri pobedničke bundeve iz Mađarske, pa tako možemo i da kažemo da je samo takmičenje internacionalno, kao i sama manifestacija. Bogat sadržaj je ono što će obeležiti i ovu manifestaciju kada će na Trgu sa početkom od 10 sati biti održane igre spretnosti sa ludajom koje će ujedno i otvoriti manifestaciju. U subotu i nedelju održaće se Banatski fruštuk u periodu od 10 do 18 časova, gde će Udruženja žena i razna gazdinstva pripremiti tradicionalne specijalitete od bundeve i mnoga druga jela. Pored toga, očekuju nas i večernji koncerti. Već u četvrtak održaće se koncert hora Kulturnog centra ,, Attenditte”, u petak od 21 čas očekuje nas koncert Željka Joksimovića, a od 23 sata koncert Ace Lukasa. U subotu, 21. septembra nas očekuju čak tri koncerta – već od 19 časova održaće se koncert kubanske muzike sastava ,, Salsa y Punto”  od 21 sat nastupa Mitar Mirić, a od 23 časa velika zvezda Dragana Mirković. Nedelja je predviđena za rokere i dva koncerta – grupe ,, Invazija” i ,, Deca loših muzičara “. Očekujemo veliki broj gostiju, granični prelaz prema Rumuniji će biti otvoren od petka do nedelje, 24 časa i iskreno se nadamo da ćemo brojku od prošle godine uspeti i da nadmašimo” – izjavila je Olivera Marinkov ispred Odseka za poslove za razvoj grada.

– ,, Mi smo spremni za ovogodišnji početak “Dana ludaje” , a kako bismo drugačije počeli nego na najsimboličniji način tako što će se naša čarobna kočija u obliku bundeve već u četvrtak provozati gradom sa našim najmlađim i najslađim promoterima, koji su zajedno sa nama, prethodnih dana dok smo radili promocije pokazali koliko su ove godine spremni i koliko su se potrudili da njihovi kostimi budu u najlepšem mogućem izdanju. Kočija će proći ulicama našeg grada, pozvaćemo sve naše sugrađane i sve ljude koji žele da budu sa nama da posete ovogodišnju manifestaciju. Kočiju ćemo postaviti ispred zgrade Gradske kuće, kako bi svi gosti mogli i da se fotografišu i ponesu lepe uspomene iz našeg grada” – rekla je Marijana Mirkov ispred Odseka.

– ,, U subotu, od 9 do 11:30 časova na platou kod ,,Gusala”  vršiće se prijavljivanje i registracija takmičara, odgajivača najteže i najduže ludaje, a od 13 sati biće održano proglašenje pobednika. Ove godine imamo malu izmenu, a to je da ćemo samo merenje da odradimo na profesionalniji način nego što je to bio slučaj prethodnih godina. Merićemo ludaje profesionalnim kaiševima koje smo obezbedili za ovo takmičenje i samim tim, idemo rame uz rame sa svim svetskim manifestacijama “ – rekao je Stefan Kresoja iz Odseka.

Krneval maskiranih predškolaca održaće se u petak 20. septembra od 15 do 16 sati na Trgu, a potom od 16 do 17 sati u dvorištu Kurije održaće se karnevalska žurka za predškolce ,,Kinderbal” . Istog dana od 20 sati u kikindskom Kulturnom centru održaće se izložba slika ,, Moj Banat” Nenada Stojkova. Ono što će sigurno obeležiti i ovogodišnju manifestaciju jeste i takmičenje u umetničkom rezbarenju ludaje, kada će majstori karvinga rezbariti ludaju tešku 150 kiilograma, ali očekuje nas i promocija zanatskog piva od ludaje, mediteranske i dalmatinske kuhinje i Mini sajam preduzetnika. U okviru sportskih aktivnosti “Dana ludaje” održaće se teniski turnir ,, Sova kup 2019″, Međunarodni odbojkaški turnir,,Ludaja kup 2019″ ali i gradski derbi FK ,, ŽAK”- OFK ,, Kikinda”.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *