Dan pobede nad fašizmom obeležen manifestacijom ,,Besmrtni puk”

Dan pobede nad fašizmom obeležen manifestacijom ,,Besmrtni puk”

199
0
Deli

9. maj, Dan pobede nad fašizmom u Kikindi po prvi put  obeležen je  međunarodnom manifestacijom „Besmrtni puk“, čime se naš grad našao na listi 10 gradova Srbije gde se ova manifestacija održava – u  Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Kruševcu, Kraljevu, Paraćinu, Somboru i Novom Sadu. Samu manifestaciju organizovao je  Savez potomaka ratnika Srbije 1912-1920, uz podršku Gradske  samouprave. Učesnici šetnje okupljeni kod spomen obeležja “Tuga” emotivno su dočekali početak manifestacije ponosno držeći portrete svojih najbližih srodnika koji su svoje živote dali za slobodu u  ratovima od 1912. do 1999. godine:

 

 

 

 

 

 

,,Osećanja su mi predivna, meni su i sada oči pune suza, a nosim sliku svoga strica koji je poginuo sa svega 19 godina, oca, svoga svekra i dede. Strica ne pamtim, otac se vratio iz zarobljeništva i bio je bolestan,a  dedu pamtim kao jednog divnog, pametnog čoveka koji je mogao svojim unucima sve da priča – od Oktobarske revolucije, Prvog Svetskog rata u kome je učestvovao” – rekla je za Focus Dobrinka Grbić Nedin.

,,Došao sam ispred Udruženja Srpskih ratnih veterana Kikinda, a i lično nosim portret svog deda strica Paje Radojčića Riče koji je 1941. godine streljan od strane fašista u Zrenjaninu. Budući da je to moj deda stric, imam posredna saznanja od svoje tetke o njegovom životu. Znam da je bio u tadašnjem Savezu komunista, a nakon njegovog streljanja, pošto je bio viđeniji u tom svom radu, kada su Nemci  1941. došli u Kikindu, takve ljude su odneli u zarobljeništvo gde su i streljani, a posle njega, Uglješa Terzin ga je nasledio, odnosno došao je na njegovo mesto. Danas se Uglješe Terzina svako seća, a Paje Radojčića niko. Ponosan sam što mogu da učestvujem u ovakvoj manifestaciji” – emotivno nam je rekao Vladimir Radojičić. Povorka “Besmrtnog puka” kretala se do spomenika Žrtvama fašizma gde su predstavnici Gradske uprave i boračkih organizacija položili vence kao i na spomen ploču brigadiru Dragutinu Ristiću u holu Gradske kuće.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

,,Kikinda je jedan od 11 gradova u Srbiji koja se pridružila proslavi i očuvanju sećanja na celokupnu ratnu istoriju od 1912. do 1999. godine. Kao što ste mogli da vidite danas po svim učesnicima koji su došli ovde i sa onim sa čim su oni došli, slike njihovih najmilijih koji su prošli kroz velike golgote i koji su dali ono najvrednije – svoje živote i koje je vodila jedna ideja, a to je sloboda i ravnopravnost među ljudima. Naš doprinos je veoma mali, a to je da očuvamo sve ono što je bilo toliko važno kroz istoriju i što je u krajnjem slučaju doprinelo da mi danas možemo da živimo u jednom slobodnom svetu. Ne smemo nikada zaboraviti sve ono što se dešavalo u prošlosti, a ono što se tiče našeg naroda, jeste da je to pobednički narod i da su svi oni koji su dali svoje živote naši pobednici, a mi to moramo da očuvamo i da takvim duhom razmišljamo i kročimo i u budućnosti” – rekao je gradonačelnik Kikinde Pavle Markov. U okviru manifestacije “Besmrtni puk” nastupili su i članovi ADZNM ,,Gusle”iz Kikinde i hor Ruskog doma iz Beograda.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *