“Dan polja jesenjih kultura” : berba kukuruza u septembru, žetva suncokreta već...

“Dan polja jesenjih kultura” : berba kukuruza u septembru, žetva suncokreta već od sledeće nedelje

164
0
Deli

U organizaciji Poljoprivredne stručne službe Kikinda na svega na oglednom polju u neposrednoj blizini govedarske farme u blizini Banatske Topole održani su drugi godišnji, kasno letnji ,,Dani polja”. Na Danima polja okopavina velikom broju poljoprivrednika prikazano je stanje prinosa vezano za kukuruz, suncokret i šećernu repu.

,, I ove godine mislim da smo na visini zadatka i da će poljoprivredni proizvođači biti zadovoljni sa prikazanim oglednim poljima. “Dani polja” kao manifestacija imaju veoma bitnu ulogu u direktnom spajanju poljoprivrednih proizvođača nauke, prakse i struke, gde se konkretno na našim oglednim poljima uz dosta zavidnu primenu agro tehnike mogu videti različiti potencijali hibrida i sorti koji su prikazani, a i razmena iskustava među poljoprivrednicima i predstavnicima kompanija se može doći do veoma interesantnih informacija koje mogu poslužiti u budućoj poljoprivrednoj proizvodnji” – izjavio je Mladen Đuran, direktor Poljoprivredne stručne službe Kikinda.

,, Što se tiče padavina, imali smo oko 200 milimetara više od višegodišnjeg proseka, tako da verujem da će rezultati biti dobri za sve sorte hibrida koji se trenutno nalaze na ovom polju. Suncokret se  trenutno nalazi u fazi fiziološke zrelosti, sem  na pojedinim parcelama gde su suncokreti sejani u ranim rokovima i na lakšim terenima,tu je praktično usev već zreo a masovna žetva, odnosno kombajniranje suncokreta trebalo bi da počne već sledeće nedelje. Za sada nismo primetili značajniji procenat bolesti na suncokretu, pogotovo na parcelama na kojima je primenjena puna agrotehnika, i sa pravim plodoredom,  tako da očekujemo prinos iznad proseka za ovu sezonu. Što se tiče kukuruza, mislim da će ove godine rezultati biti bolji nego prošle godine, to je biljna vrsta kojoj je u najboljoj kondiciji budući da najbolje reaguje na višak vode, tako da i za ovu kulturu očekujemo nadprosečne prinose čija se berba očekuje u septembru” – istakao je Zoran Simić, agronom Poljoprivredne stručne službe Kikinda.

Imre Kabok, član Gradskog veća izjavio je da je kikindska Lokalna samouprava raspisala 17 mera za podršku poljoprivrednicima koje se nalaze na sajtu Grada Kikinde:

,, Sledeće nedelje očekujemo početak realizacije kreditne podrške od strane izabrane banke, ovaj put to je OTP odnosno Vojvođanska banka, ljudi njima mogu da se obrate za bezkamatne kredite na godinu dana, a već sledeće nedelje izdajemo rešenja za one kojima su usevi stradali 20. maja ove godine od grada, na području Topole, njih je 49, a preko 3 miliona dinara Gradska uprava je izdvojila za učešće u saniranju štete na usevima” izjavio je Kabok.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *