Danas je Petrovdan

Danas je Petrovdan

120
0
Deli

Petrovdan je crkveni i narodni praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu, koji se slavi 29. juna po julijanskom kalendaru (12. jul po gregorijanskom) i jedan je od ključnih datuma letnjeg ciklusa praznika, koji ima mnogo zajedničkog s Ivanjdanom, glavnim letnjim praznikom. Petrovdan je smatran za kalendarsku granicu u godini: posle njega u prirodi nastupaju promene, koje ukazuju na približavanje jeseni i pomen je na stradanje svetih apostola Pavla i Petra koje se dogodilo u Rimu 67. godine nove ere, a prema nekim izvorima 69. godine nove ere.

Ovaj praznik ujedno predstavlja i završetak  Petrovskog posta i počinje pričešće vernika koji su poštovali pravila predviđena kanonom Crkve.

Narodni običaji za Petrovdan:

Na ovaj praznik ne ide se u polje i ne počinju teški poljoprivredni radovi, a naročito se ne uprežu konji u kola.

Postoji verovanje da na ovaj dan Sveti Petar deli jabuke deci na onom svetu. Iz tog razloga razvio se čitav niz običaja među kojima je i onaj da u novoj godini pre Petrovdana ne treba jesti jabuke. Zbog toga se na današnji dan u nekim krajevima nose jabuke na poklon prvim susedima, a neki ih nose i u crkvu na osvećenje. U nekim krajevima deca sa zapaljenim lilama idu od kuće do kuće i domaćini im dele darove.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *