„Dani ludaje“ promovisani u Temišvaru

„Dani ludaje“ promovisani u Temišvaru

250
0
Deli

Narandžasti karavan danas je u Temišvaru preznetovao program i deo atmosfere koja očekuje sve posetioce tradicionalne kikindske manfistacije „Dani ludaje“. Uz recitaciju, pesmu i igru dece Predškolske ustanove „Dragoljub Udicki“, a uz pratnju  tamburaškog orkestra ADZNM „Gusle“ Temišvarom je odjkenula vest da će 33. „Dani ludaje“ biti održani od 20. do 23. septembra.

Na konferenciji za novinare, održanoj ovim povodom u Temišvaru, član Gradskog veća Saša Tanackov istako je da se organizatori trude da poznatu kikindsku manifestaciju svake godine učine što zanimljivijom, a pre svega prepoznatljivom. – Trudimo se da dominantan motiv zbivanja „Dana ludaje“ bude tradicija, kulturno nasleđe i gastronomija Banata. Za ovu godinu pripremili smo četvorodnevni bogat program, koji će biti tako koncipiran da će zadoovljiti sve ukuse, a pre svega sa posebnim naglaskom na kulturno nasleđe i sve ono što polako iščezava – poručio je Tanackov.

Generalni konzul Srbije u Temišvaru Vladan Tatić podsetio je na činjenicu da su „Dani ludaje“ poršlogodišnji dobitnici priznanja „Turistički cvet“, koji Turistička organizacija Srbije dodeljuje za najbolje manifestacije, te izrazio uverenje da će i ovogodišnji program biti, kako je rekao, odlično organizovan.

Tatić je na konferenciji istakao značaj manifestacije poput “Dana ludaje” za bolje povezivanje pograničnog područja obe države. – Prošle godine 10.000 građana Rumunije došlo je u Kikindu, posetilo ovu manifestaciju i boravilo određeno vreme tamo, a ove godine se očekuje da taj broj bude uveliko nadmašen, jer je i rad graničnih prelaza prilagođen programu. Iz tog razloga sigurno možemo da kažemo da ovakve manifestacije kao što su „Dani ludaje“ imaju veliki značaj i veliku ulogu u jačanju veza između srpskog i rumunskog naroda, naroda sa jedne i druge strane granice koji se međusobno dodatno druže, posećuju, upoznaju i bolje razumeju – rekao je konzul.

Kako „Dane ludaje“ poseti veliki broj građana Rumunije, u saradnji sa srpskim i rumunskim pograničnim vlastima obezbeđeno je da granični prelaz Nakovo-Lunga radi duže nego što je to uobičajno. – U četvrtak, 20. septembra i nedelju, 23. septembar granični prelaz Nakovo-Lunga radiće do 1 sat iza ponoći po rumunskom vremenu. U petak, 21. septembra radiće do 3 sata ujutru po rumunskom vremenu, a za subotu, koja je i centralni dan manifestacije za sada imamo obezbeđeno da će on raditi do 3 ujutru, ali imamo i dodatnu najavu da će raditi non-stop, ali tu potvrdu ćemo dobiti za nekoliko dana – najavio je Tanckov.

Osim tradicionalne vojvođanske tamburaške muzike organizatori su pripremili koncerte svake večeri tokom trajanja manifestacije. U četvrtak je na programu koncert romske muzike u izvođenju grupe Ođila, kao i pop sastav Apsolutno romantično. U petak su koncerti Ane Kokić i rok grupe Crvena jabuka. U subotu će sve posetioce manifestacije zabavljati Dragica Radosavljević Cakana i Lepa Brena. Ovogodišnji “Dani ludaja” biće završeni nastupom rok benda Plavi ptičić i koncertom Vlatka Setfanovskog.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *