EUteka: Sve na jednom mestu o Evropskoj uniji

EUteka: Sve na jednom mestu o Evropskoj uniji

239
0
Deli

EUteka kutak, posebno opremljen deo u biblioteci namenjen informisanju građana o Evropskoj uniji, otvoren je u Narodnoj biblioteci „Jovan Popović”. Kikindska biblioteka deo je EUteka mreže koja obuhvata 48 javnih bibliotke širom Srbije.

U EUteka kutku u svakoj biblioteci nalaze se sto, stolica i kompjuter kao i polica na kojoj su EU publikacije koje pokrivaju najrazličitije teme. Građani ovde mogu da saznaju više o samoj Evropskoj uniji, realizovanim projektima, mogućnostima za sticanje obrazovanja, volontiranja, putovanja, razvijanja preduzetništva u zemljama Evropske unije.

20180205_111208Radmila Perović, direktorica Narodne biblioteke “Jovan Popović” objasnila je da je ovaj projekta veoma značajan za mlade ljude koji prave planove za život, ali i za zaposlene građane koji stvraju nove kontakte. – Svako može da se pronađe u EUteka projektu i da sebi olakša pristup nekim informacijama. Ovo o čemu ja pričam nije nedostupno, može da se pretražuje, ali nije jednostavno i vi sad morate da sednete i istražujete danima, da pristupate različitim neprofiltriranim sajtovima i to vam oduzima puno vremena. Ovako sve imate segmentirano i postavljeno na jednom mestu i možete brže i lakše da do toga dođete – objasnila je Perović.

EUteka projekat u Srbiji se implementira od 2014. godine i biblioteke su se sukcesivno uključivale. U zgradu kikindske biblioteke EUteka kutak postavljen je nakon završene rekonstrukcije same zgrade, odnosno krajem prošle, 2017. godine. Postavljen je u holu zgrade, kod ulaza u čitaonicu i dostupan je svim zainteresovanim građanima.

Direktorica kikindske biblioteke istakla je da je EUteka ozbiljan evropski projekat, a da je s namerom implementiran kroz biblioteke. – Evropska unija je shvatila da je najbolji način da se implemetnira nešto, a da je u vezi sa kulturnim sadržajem upravo kroz mreže biblioteka. Ne postoji bolje organizovana mreža u svakoj zemlji, pa i u našoj, od bibliotečke mreže. To su ljudi koji su stalno u kontaktu – objasnila je ona.

Projekat EUteka zajedno su inicirale Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije i Narodna biblioteka Srbije potpisivanjem Memoranduma o razumevanju 2014. godine, a ovom partnerstvu se 2015. godine priključila i Kancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije.

20180205_112934

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *