Evropska nedelja mobilnosti i ove godine obeležena u Kikindi

Evropska nedelja mobilnosti i ove godine obeležena u Kikindi

386
0
Deli
Foto: Čedomir Vujanić

U cilju promovisanja zdravog života bez automobila danas je u organizaciji Sekretarijata za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Kikinde upriličena rekreativno-biciklistička vožnja povodom obeležavanja Evropske nedelje mobilnosti (ENM). Na mestu okupljanja, kod Železničke stanice u Kikindi, jutros se više od stotinu sugrađana pripremalo da krenene put Banatskog Velikog Sela, gde je kranje odredište jezero Laguna.

Prema rečima sekretarke Sekretarijata za zaštitu životne sredine Miroslave Krnić ovo je peta godina za redom kako se Kikinđani priključuju obeležavanju Evropske nedelje mobilnosti. – Vožnji se priključuju najmlađi sugrađani u pratnji porodice, ali i naši najstariji i najiskusniji sugrađani. Kako bi vožnja protekla bezbedno imamo pratnju policije, hitne medicinske pomoći, servis za popravku bicikala, a u pauzi se odmaramo uz lokalne specijalitete – navela je Miroslava Krnić.

Ukupna dužina puta, u oba pravca, je oko 20 kilometara. Grad Kikinda je, između ostalog, obezbedio fluorescentne prsluke i osveženje za učesnike.

Kikinđanka Anđelka Jovanović (78) bicikl vozi više od 40 godina, a ove godine prvi put učestvuje u organizovanoj vožnji. – Ne sumnjam da ću izdržati da vozim do Banatskog Velikog Sela, jer ja sam prava lavica – rekla je ona uz osmeh i dodala da su ovakvi događaji važni za sve, kako zbog zdravlja, tako i zbog druženja i sklapanja novih prijateljstava.

Devetogodišnji Milan Krstović i prošle godine vozio je bicikl do jezera Laguna u pratnji svog tate. – Izdržao sam poršle godine, ali bio sam jako umoran. Sada sam već spreman, imam veći bicikl i sa tatom čestom vozim bicikl po Kikindi – objasnio je on.

Učenici Osnovne škole “Đura Jakšić” priključili su se obeležavanju Evropske nedelje mobilnosti u organizovanoj grupi. Kako je objasnila nastavnica fizike Judit Hun više oko 50 učenika i troje nastavnika došli su da voze bicikl. – Ovo je dobro za decu. Em se druže, em još i bicikl voze, pa su i na vazduhu. Sve to ukupno je veoma pozitivno – objasnila je nastavnica.

Aktivnosti u okviru ENM usmerene su na ograničavanje korišćenja automobila u urbanim zonama i promovisanje zdravog načina života (biciklizam, pešačenje). Tema ovogodišnje kampanje je multimodalnost – kombinovanje različitih vidova prevoza „Kombinuj i kreći se“.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *