Evropske vrednosti Kikinde promovisane na trgu

Evropske vrednosti Kikinde promovisane na trgu

156
0
Deli

Povodom uručenja „Evropske zastave časti“ Gradu Kikinda danas, 20. juna, organizovana je manifestacija „Pozdrav evropskom letu“. Kako bi gosti bliže mogli da upoznaju Kikindu, na gradskom trgu tom prilikom predstavljene su ustanove, udruženja građana, sportski klubovi, dečiji hor, orkestar.

Promovišući neke od evropskih vrednosti koje grad poseduje, želja organizatora bila je da kroz ovaj događaj istaknu i razloge zbog kojih je Grad Kikinda i dobitnik Evropske zastave časti. Posetioci ove manifestacije imali su prilike da vide izložbu dečijih radova „Kako zamišljam zastavu mog grada“, zatim promociju udruženja građana, ustanova, pojedinaca i sportskih društava Kikinde „Moj grad čine ljudi“, dok su se ADZNM predstavile nacionalnim nošnjama i igrama. U muzičkom delu progama nastupio je hor „Čuperak“ i duvački orkestar Dobrovoljnog vatrogasnog društva.

Karatisti Kluba „Feniks“demonstrirali su deo treninga široj javosti. Prema rečima trenera ovog Kluba Tanje Sili jedna od evropskih vrednosti svakako je razvijena svest o važnosti bavljenja sportom. – Gradimo i negujemo sve što se tiče zdravlja i sporta, da li je to evropsko ili nije, najvažnije je da je to zdravo i mi mlade upućujemo na pravi put, da se sklone sa ulice, da među njima nema negativnih uticaja, nasilja, što se u poslednje vreme dešava ne samo u Evropi, nego i u svetu. Nama je najvažnije da ih uputimo na zdraviji način života, da budu pravi, odgovorni, pošteni i istrajni u svemu – poručila je Tanja Sili dodajući da su takmičari Karate kluba „Feniks“ svakako evropskog ranga, jer su osvajači ne samo evropskih već i svetskih medalja.

Zoran Petrović iz ADZNM „Gusle“ ističe da Društvo svojim radom neguje najviši standard poštovanja ljudskih vrednosti i onoga što se smatra evropskim kvalitetom života i načinom razmišljanja. – Mi smo za ovu priliku baš i obukli našu decu i mlade osim u sprske i u nošnje manjine iz Vojvodine kako bismo demonstrirali tu šarolikost, jer ona kod nas svakodnevno funkcioniše. Ono čime se i Vojvodina diči, pa i naša Kikinda, a i mi u „Guslama“ upravo je negovanje tog duha. Tako da, učeći igre manjina i naroda koji nas okružuju deca zasita dobijaju jedan neprocenljivi kulturni kapital za ceo život – rekao je Petrović.

Koordinatorka Kancelarije za mlade Biljana Stojanović smatra da  Kikinda ima sve što imaju i gradovi država članica Saveta Evrope. – Ono čime se Kikinda može ponositi jesu svakako mladi, jesu programi koji su namenjeni upravo mladim ljudima, deci, kao i udruženjima i članovima udruženja koje neguju tradiciju i kulturu u ovom gradu – objasnila je ona.

U nastavku programa, do kraja dana, biće održan i turnir u basketu „3 na 3“ u dvorištu Gimnazije „Dušan Vasiljev“ sa početkom u 18:00 časova, dok će „Pozdrav evropskom letu“ biti završen koncertom pop pevačice Goce Tržan, a koji će početi u 20:00 časova ispred Gradske kuće.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *