Fenok i Etnokamp u dvorištu “Kurije” od 24. do 27. jula

Fenok i Etnokamp u dvorištu “Kurije” od 24. do 27. jula

100
0
Deli

Dve manifestacije koje će zasigurno obeležiti predstojeću nedelju jeste punoletstvo Etno Kampa i FENOK-a koje će se održavati u dvorištu “Kurije” od 24. do 27. jula. Dve međusobno isprepletene manifestacije započeće koncertnim večerima koje su najuže vezane za rad EtnoKampa i rad istraživača u samom Kampu ali  i principijalno – kako prikupiti kvalitetan materijal na terenu a potom ga preneti i na scenu:

,, Cilj je sačuvati nematrijalno kulturno nasleđe od zaborava i držati ga živim i poželjnim za mlade ljude. Početak koncertnih večeri je u sredu sa početkom od 20:30 h kada će na sceni biti viđeno više koeografa od kojih su tri direktan proizvod istraživanja koja su obavljena na Etno Kampu u prethodnih 18 godina. To su dve igre iz Kikinde i Pomorišja, a pored igrača i pevača “Gusala” u programu učestvuje i igrački ansambl iz Rumunije i tamburaši koji će zajedno sa nama igrati igre iz Pomorišja.   Drugo veče posvećeno je svirci i pevanju naših gostiju iz inostranstva, biće tu predstavnika iz Bugarske, Poljske, Srbije, Bosne i Hercegovine. U subotu ćemo videti i deo jednog velikog pokreta world music scene u Srbije – našu sugrađanku Tamaru Ristić koju hoćemo da dodatno afirmišemo i pomognemo u njenoj karijeri . Nedelja je predviđena za jedno rok veče kada će “Janko bend” koji radi i vežba u “Guslama” napraviti dobro muzičko veče – od klasika, roka, pa sve do ovih modernijih numera” – izjavio je Zoran Petrović, direktor ADZNM “Gusle”.

Ovogodišnja tema istraživanja EtnoKampa je Srednji Banat i saradnja sa Srbima iz Rumunije i Zapadnim Univerzitetom iz Temišvara. Pored toga što okuplja veliki broj mladih, Kamp pruža i  različite edukativne igračke i pevačke radionice koje  učesnicima omogućavaju  i da steknu dugotrajna prijateljstva iz koje se rađaju nove akcije i ideje:

,, Ove godine na Kampu imamo 22 studenata, od toga petoro iz Beograda, dvoje iz Banjaluke, učenici iz Novog Sada, Sombora i naši sugrađani. Počeli smo i da omogućavamo učenicima srednjih Muzičkih škola koje imaju Odseke za tradicionalnu muziku da se u toku obrazovanja upoznaju sa terenskim i postterenskim radom i susrete sa njihovim budućim profesorima na Akademijama u regionu gde postoje odseci za Etno – muzikologiju u Beogradu, Novom Sadu i Banjaluci, ali i da se upoznaju da i u našem gradu postoji Visoka škola gde se izučava tradicionalna igra i muzika sa pedagoške strane. Trudimo se da obuhvatimo kompletan srpski kulturni prostor, ali i pesme drugih naroda koji žive na ovom prostoru, izvode se pesme od najstarije tradicije, a ove godine prednost ćemo dati gradskoj tradiciji i solo pevanju sa orkestrom a uključićemo i mlađe članove ” – izjavila je dr Dragica Panić Kaševski mentor Etno Kampa.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *