Festival folklora okupio više od 230 dece u Ostojićevu

Festival folklora okupio više od 230 dece u Ostojićevu

450
0
Deli

Festival dečijeg folkora, održan proteklog vikenda u Ostojićevu, okupio je preko 230 dece iz deset vojvođanskih kulturno-umetničkih društava. Organizatori manifestacije, Kulturno umetničko društvo (KUD) „Dr Tihomir Ostojić“, već osam godina za redom na ovaj način doprinosi negovanju, očuvanju i promovisanju srpske, mađarske i poljske narodne tradicije.

Dragana Đukić, predsednica KUD „Dr Tihomir Ostojić“, nije krila zadovoljstvo zbog uspešno organizovane manifestaije. – Ugostili smo preko 230 dece i ponosni smo zbog toga. Pored negovanja i očuvanaja narodne tradicije, igra ima višestruke benefite prilikom razvoja i rasta dece. Igra razvija maštu, koordinaciju pokreta, kretanje u prostoru, socijalizaciju, deca se upoznaju, druže – objasnila je ona.

Nakon defilea svih učesnika Festivala, usledio je skoro dvočasovni program gde su različite uzrasne grupe prisutnih društava prikazale publici koreografije iz raznih delova Srbije, Mađarske i Poljske. Deca su s ponosom pokazala naučene igre i pesme, a nakon svog nastupa, bodrila su drugare iz drugih mesta. Sedmogodišnja Dunja članica je Kulturno umetničkog društva „Sveti Sava“ iz Čoke već godinu i po dana. Kako je rekla, voli folklor, a omiljena igra joj je četvorka. – Svidelo mi se ovo danas u Ostojićevu, dobili smo veliki aplauz na kraju nastupa. Ima i puno dece,  nisam upoznala nikog novog, ali od ranije poznajem neku decu iz Ostojićeva – rekla je ona.

Već dugi niz godina Kulturno-umetničko društvo „Sveti Sava“ iz Čoke učestvuje na Festivalu folkora u Ostojićevu. Ove godine, pripremna grupa KUD-a, kojoj pripada i Dunja, publici se predstavila igrama iz Šumadije, dok je srednja grupa prikazala koreografiju „Igre iz Leskovca“. Predsednica KUD-a „Sveti Sava“ Marsela Zarić rekla je da se uvek rado odazovu svakom pozivu za učešće na festivalima folkora za decu. – Sjajna je ideja samo zato što su to u pitanju deca. Očuvanje i negovanje narodne tradicije kreće od malih nogu. Mi smo ti koji ćemo decu usmeriti da se bave svojom kulturom i običajima i da ne zaborave svoje korene nikada – rekla je predsednica KUD-a „Sveti Sava“.

Na Festivalu dečijeg folklora predstavila su se deca kulturno umetničkih društava iz Česterega, Srpskog Krstura, Kneževca, Kanjiže, Sanada, Sente i Čoke.

Sredstva za organizaciju Dečijeg festivala folklora delom su obezbeđena putem redovnih Konkursa Opštne Čoka. Kako je rekla predsednica Opštine Čoka Stana Đember lokalna samouprava će se truditi da obezbedi sredstva i iz drugih izvora i nivoa vlasti za ovu svrhu. – Ova deca to zaslužuju. Zaista, Srbija, pa tako ni Čoka ne treba da brine za svoju budućnost kada ima ovako lepu, dobru i pametnu decu, ali i organizatore i roditelje, koji mnogo ulažu i pomažu da se kultura razvija na ovaj način – rekla je predsednica Đember.

Festival je organizovan uz podršku loklane samouprave, Mesne zajednice Ostojićevo, Osnovne škole „Dr Tihomir Ostojić“, Pravoslavne crkvene opštine Ostojićevo i sponzora.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *