Festival gomboca u Ruskom Selu: Neodoljive knedle sa šljivama, kremom, sirom, malinama,...

Festival gomboca u Ruskom Selu: Neodoljive knedle sa šljivama, kremom, sirom, malinama, jagodama

1714
0
Deli

Stara , ali omiljena poslastica “knedle sa šljivama” ili kako Banaćani vole da kažu “gomboce” svečano je i dobila svoj praznični dan u Ruskom Selu gde se slavi  “Gomboca festival”.

Već sedmu godinu za redom na etno prostoru “Torontal” meri se ukus, izgled, slatkoća i finoća ovoga krompir testa sa najfinijim nadevima. Dvanaest ekipa iz okoline Kikinde, mahom iz udruženja žena pokazalo je svoje kulinarsko umeće u pravljenju ove poslastice koja je postala gastronomsko dobro na ovim prostorima. Gomboca kao nacionalno jelo iz Vojvodine,  kako nam kažu one starije i iskusnije domaćice, postoji više od 100 godina:

-Gomboce sam naučila da pravim od svoje majke, ona od moje bake, a recept sam prenela i na svoju ćerku Svetlanu. Kod gomboca je najbitnije testo, da se lepo umesi i da se pazi koliko se dugo kuva. Imam neki svoj recept prema kom u šljivu dodajem šećer i cimet, pa tako ukus postaje još izraženiji.Pored klasičnih gomboca od šlljiva, pravili smo ih sa kajsijama i orasima – rekla nam je Leposava Lakić iz Ruskoselskog aktiva žena.

Svoju malu, ali slatku tajnu otkrile su nam i domaćice iz Hetina. Gospođa Eržebet  sa svojim članicama pravila je slatke gomboce sa višnjama:

-Knedle pravim već pedeset godina, samo je bitno sa voljom sve raditi. U testo stavljam malo soli, dodajem žumance, a bitno je da krompir mora da se ohladi. Što više pravite one će biti sve bolje, kaže nam ova iskusna domaćica.

Žužana Sokolai iz ekipa Dobrovoljnog vatrogasnog društva koja je i osvojila prvu nagradu, kaže da su na trpezi imali gomboce koje se još nigde ne mogu probati:

-Pravili smo slane gomboce sa sirom. To je nešto novo i nesvakidašnje, ali vidimo da su mnogi oduševljeni. Pored slanih i klasičnih sa šljivama, kod nas možete probati i sa kajsijama, jagodama i eurokremom – ponosno je pokazala domaćica pun sto neodoljivih gomboca.

Po prvi put na gomboca manifestaciji pravile su se najrazličitije gomboce, od tradicionalnih slatkih, posetioci su mogli da degustiraju i slane:

-Tajna naših slanih gomboca jeste da sir direktno stavljamo u testo.Upotrebile smo oko kilogram sira, krompira , a zatim sve zajedno izmešali i uvaljali u prezle – otkrile su nam gospođe iz Banatske Topole.

Jedinstvene po ukusu,ali i po izgledu bile su i gomboce domaćinske ekipe “Torontal”:

-Pretpostavljamo da ovako nešto niste probali? Ovo su slane gomboce filovane pekmezom od malina i uvaljane u kokosovo brašno. Srdačno su domaćice nudile posetioce.

Hodi Ilona , jedna od članica žirija bila je na teškom zadatku:

-Ocenjujemo pre svega ukus, pa tek onda izgled. Najbitnije je testo, da nije previše tvrdo,ali ni raskuvano. Nekada se dešava da bude živo iznutra.Nije lako,ali kvalitet je pobedio, na kraju ocenjujemo i ukus i estetiku- kaže nam Ilona.

Sa njom se složila i gospođa Ana Jojart, ona tvrdi da je ovo starinsko jelo u početku bilo za siromahe:

-Nekada kada su žene po ceo dan radile na njivi , gomboce su se redovne pravile i nosile kao dodatak ručku. Pamtim te stare sa šljivama, sad im daju nove ukuse, filuju sa kremom,ali za mene prave gomboce su ove – pokazuje mi tanjir pun velikih gomboca sa cepanim šljivama.

Ni za novinarku zadatak nije bio lak. Probati slatke sa šljivama, eurokremom, lešnicima, pa i makom, zaista je bilo nesvakidašnje iskustvo. I još je austrijski car Ferdinand govorio: Ja cam car, dajte mi knedlu! A mi kažemo – Dođite u Rusko Selo i probajte neodoljive gomboce, verujte, takav ukus se ne zaboravlja!

Dragana  Starčević Ivanić

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *