Festival posvećen gastronomskom nasleđu sutra u Kikindi

Festival posvećen gastronomskom nasleđu sutra u Kikindi

283
0
Deli
Foto: Pixabay

Festival koji promoviše gastronomsko nasleđe Kikinde i Akrona (SAD), kao i kreativne industrije pod nazivom “Art Food expo” biće održan sutra, 23. maja, ispred Narodnog muzeja Kikinda. U periodu od 11:00 do 15:00 časova svi posetioci ove manifestacije moći će da degustiraju tradicionalna srpska i američka jela.

Delegacija iz Akrona posetiocima će spremiti za degustaciju tradicionalne američke poslastice, dok će članice udruženja žena iz Iđoša, Banatskog Velikog Sela, etno udruženja “Suvača” predstaviti banatsku tradicionalnu hranu i demonstrirati način njihove pripreme, kao i Smiljana Ratko koja proizvodi kuglof.

Tema prvog Art Food Expo-a je „Suvača i gastronomsko nasleđe Kikinde“ sa ciljem da se afirmiše uloga Suvače u bogaćenju i baštinjenju gastronomskog nasleđa Kikinde, kao i razvoj kreativnog preduzetništva zasnovanog na kulturnom nasleđu.

Cilj manifestacije je unapređenje svesti o gastronomskom nasleđu lokalnih zajednica i poslovanja kreativnih industrija naročito proizvođača tradicionalnih gastronomskih proizvoda sa ciljem povećanja njihove vidljivosti.

Događaj se organizije u sklopu projekta „Nasleđe povezuje zajednice“ koji je podržao US Department of States. Program je namenjen zaštiti nematerijalnog i materijalnog nasleđa i njihovom interpretacijom kroz zajednički rad stručnjaka i članova zajednice i osnaživanjem pozitivnih narativa koji su u vezi sa kulturnim nasleđem.

Projekat sprovodi Grupa za kreativnu ekonomiju u saradnji sa Narodnim muzejem Kikinda i Global Tiers iz Akrona.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *