Fijakerijada 24. put u Kikindi

Fijakerijada 24. put u Kikindi

363
0
Deli
Foto: Čedomir Vujanić
Proteklog vikenda na starom Pogonu III kompanije ’’Toza Marković’’ u Kikindi održana je 24. Revija paradnih zaprega u organizaciji Konjičkog kluba “Banat”. Oko 40 učesnika iz Obrenovca, Pančeva, Surčina i mnogih mesta iz Banata, predstavilo je svoje fijakere i umeće sa konjima, a takmičili su se u disciplinama jednopred, dvopreg, četvoropreg, deca jahači i deca vozači.
Jelena Šorak iz Konjičkog kluba “Banat” objasnila je da je ovogodišnja Revija paradnih zaprega posvećena nedavno preminulom članu ovog Kluba Neši Tomiću. – Disciplina dvopreg je revijalnog karaktera povodom nedavnog gubitka našeg prijatelja Neše Tomića, koji je u ovoj disciplini učestvovao širom Srbije i predstavljao naš grad, tako da smo i reviju započeli počasnim minutom ćutanja – objasnila je ona.
Sudije su ocenjivale hod konja, fijakere, opremu, stav i ponašanje vozača i suvozača. Dušan Petrov (82) iz Kikinde, kako je rekao, na kikindskoj Fijakerijadi učestvuje kao odadžija, dok je njegov sin upregao konje za takmičenje. – Ni ne znam koliko dugo imamo konje u našoj porodici. Koliko se pamtilo uvek smo ih imali. Uvek smo imali lipicanere, a dok je deda bio živ imali smo po tri četiri konja, pošto se radilo s konjima i uvek smo držali nešto, ko šta voli. Danas jedino zbog ljubavi ih držimo – rekao je Petrov i dodao da je za odgajanje dobrog konja potrebna ljubav, ali i šećer i razgovor.
Reviju paradnih zaprega svečano je otvorio član Gradskog veća Milivoj Linjački, koji je tom prilikom istako značaj ove manifestacije za Grad Kikindu. On se osvrnuo na posvećenost uzgajivača konja, njihovoj brizi prema ovim životinjama, kao i velikoj ljubavi koju im pružaju.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *