Gerontološki centar obeležio slavu u renoviranoj zgradi

Gerontološki centar obeležio slavu u renoviranoj zgradi

330
0
Deli
Foto: Čedomir Vujanić

Korisnici, ali i zaposleni u Gerontološkom centru Kikinda Dan ustanove i krsnu slavu Rođenje Presvete Bogorodice obeležili su u potpuno renoviranoj zgradi Novog doma. Naime, ove godine uloženo je 45 miliona dinara u obnovu zgrade, od toga je 33 miliona dinara obezbeđeno iz Uprave za kapitalna ulaganja Vlade Republike Srbije, a ostatak iz pokrajinskog i budžeta lokalne samouprave.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Nerić nakon današnjeg obilaska renovirane zgrade istako je da Novi dom Gerontološkog centra Kikinda predstavlja primer da uslovi u domovima zaista mogu da budu na vrhunskom nivou. – To jeste težnja nas u Ministarstvu, a pre svega Vlade RS da svi oni koji imaju potrebu za pružanjem socijalne zaštite tu socijalnu zaštitu dobiju na adekvatan način i na visokom nivou. Naravno, svi oni koji koriste ove usluge, a to su pre svega penzioneri, svu aktivnost Vlade RS uskoro će osetiti u drugom vidu, a to je povećanje penzija – rekao je Nerić.

Rekontrukcijom Novog doma četvrti sprat zgrade adaptiran je i pretvoren u poslovne prostorije, dok su nekadašnje kancelarije pretvorene u četiri nova jednokrevetna apartmana. Prioritet je bio uklanjanje lamperije, jer Zakon o protiv požarnoj zaštiti ne podrazumeva takav vid oblaganja zidova. Pored toga, zamenjena je i spoljašna stolarija, pločice su uklonjene, a postavljene su pvc podne obloge, opremljen je vešeraj, uloženo je i u kotlarnicu.

Prema rečima gradonačelnika Kikinde Pavla Markova poboljšanje uslova života najstarijih sugrađana predstavlja politiku Grada, te su se opredelili da podrže ovaj projekat. – Ono što možemo da kažemo za budućnost jeste da ćemo mi nastaviti ovim tempom. Gerontološki centar i sve druge ustanove nominovale su svoje projekte i u tome vidim da možemo da očekujemo u nekoj bliskoj budućnosti razvoj aspolutno na svakom mestu što se tiče samog grada – rekao je gradonačelnik.

Na teritoriji Vojvodine postoji 27 ustanova socijalne zaštite, od toga 16 gerontoloških centara. Iz budžeta Pokrajinske vlade, prema rečima pokrajinskog sekretara za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predraga Vuletića u ustanove socijalne zaštite tokom prethodne dve godine uloženo je 460 miliona dinara, od toga je 15 miliona bilo usmereno u kikindski Gerontološki centar. – Do kraja ove godine biće rapsisan još jedan konkurs, u decembru mesecu, takođe za unapređenje socijalne zaštite u ustanovama, pre svega u interesu i radi poboljšanja uslova kako bi svakom korisniku naših ustanova bilo lakše, bolje i u svakom slučaju prijatnije – rekao je pokrajinski sekretar.

Kako je rekao direktor Gerontološkog centra Kikinda Svetislav Vukmirica nakon renoviranja Novog doma, želja je da izgrade novu zgradu na mestu gde se sada nalazi Stari dom. – Paviljoni su stari 40 i više godina. Mi smo prionuli na posao i za nekih desetak dana projekat će biti završen, kompletna procedura papirološki i ono što je potrebno oko svih uslova biće ispunjeni i onda ćemo krenuti da sa svim nivoima vlasti pokušamo da dođemo do tih potrebnih sredstava i da se onda zaokruži celina, jer Kikinda sa ponosom može da istakne veliki zančaj i ulogu Gerontološkog centra – rekao je Vukmirica.

Današnjoj svečanosti prisustvovala je i pomoćnica resornog ministarstva Suzana Mišić, načelnik Sevrnobanstkog upravnog okruga Nikola Lukač, kao i predstavnici Gerontološkog centra Banja Luka, Doma starih “Grabovac” iz Risana, Doma starih Bijelo Polje, Centra za socijalni rad Nikšić, kao i lokalnih institucija.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *