Gerontološkom centru Kikinda odobreno 4.7 miliona dinara za investicije

Gerontološkom centru Kikinda odobreno 4.7 miliona dinara za investicije

163
0
Deli

Gerontološkom centru Kikinda odobrena su četiri projekta na konkursima resornog Ministarstva i Pokrajinskog sekretarijata. Dobijena sredstva u ukupnom iznosu od 4.7 miliona dinara biće uložena u poboljšanje usluga koje pruža Centar.

20180416_111406Od Ministarstva za socijalnu politiku Gerontološki centar je na konkursu dobio 2.5 miliona dinara za sanaciju toplovoda u Starom domu, što je prema rečima direktora Vukmirice gorući problem. – Ozbiljni su utrošci, dolazi do iskakanja sistema i postajala je velika bojaznost da naši korisnici ostanu bez grejanja. Na ovaj način mi rešavamo veliki problem, tako da ćemo spremno dočekati grejnu sezonu sa novim toplovodom. To se odnosi i na Novi dom, jer u okviru velikog projekta kod Kancelarije za upravljanej javnim ulaganjima ovde će se instalirati novi kotao na pelet. U Starom domu ćemo sanirati postojeći toplovod i kotlarnicu, tako da bezbrižno čekamo zimsku sezonu – objasnio je Svetislav Vukmirica.

Od Pokrajinskog sekretarijata sredstva u iznosu od 2.2 miliona dinara biće uložena u uvođenje softvereske apliakcije za arhivsku građu, zatim za nastavak programske aktivnosti međugeneracijske saradnje započete prethodne godine sa Osnovnom školom “Jovan Popović”, kao i uvođenje centralne klime na četvrtom spratu.

U Gerontološkom centru Kikinda, koji obuhvata Stari i Novi dom, trenutno ima 167 korisnika od postojećih 180 mesta. Prema rečima direktora, kapacitet stacionarnog lečenja je popunjen i na listi čekanja nalazi se 12 osoba. – Mi gledamo da se to u narednom peridou reši tako što ćemo dobiti saglasnost Ministrstva i nadležnog organa da se u Starom domu gradi nova zgrada. Problem stacionarnog lečenja je prioritetan, sve je više takvih budućih i sadašnjih korisnika i može da se reši na taj način što bi rušenjem postojeće zgrade i građenjem nove sa povećanim kapacitetom bio rešen gorući problem ne samo građane Kikinde već Severnobanatskog okruga – rekao je Vukmirica.

20180416_113004Gerontološki centar uveo je i novu uslugu socijalne zaštite “Dnevni boravak”, gde u adaptiranim prostorijama Kluba Gerontološkog centra, koji se nalazi na adresi Braće Lakovića 35, najstariji Kikinđani sada imaju priliku da na kvalitetniji način provode svoje slobodno vreme. Dosadašnje aktivnosti podrazumevale su povremena okupljanja, dok je sada omogućeno da penzioneri i korisnici Gerontološkog centa koriste prostorije u celodnevnom terminu. Kako je objasnio direktor Vukmirica, u pitanju je pilot projekat I ove godine putem Jjavnih radova angažovaće osoblje na period od četiri meseca, ali cilj im je licenciranje ove usluge.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *