Gimnazija „Dušan Vasiljev“ obeležila 160 godina postojanja

Gimnazija „Dušan Vasiljev“ obeležila 160 godina postojanja

319
0
Deli
Foto: Čedomir Vujanić

Gimnazija „Dušan Vasiljev“ danas, 27. marta, obeležila je 160 godina postojanja. Tim povodom, na Svečanoj akademiji održanoj u Narodnom pozorištu, dodeljene su plaketa najuspšenijim učenicima i dobrotvorima kikindske Gimnazije.

2Kako je objasnio direktor ove obrazovne ustanove Ljubomir Zamurović kikindska Gimnazija dugovečna je zahvaljujući učenicima koji je pohađaju. – Sve su to ljudi koji ostavljaju pečat u Gimnaziji i koji kasnije ostavljaju traga na svim poljima. Ovom plaketom promovišemo znanje, jer retko je sada pronaći čoveka koji govori o znanju, svi govore o novcu, a znanje je ipak nešto što nam niko ne može uzeti, što je uvek naše. Ova deca koja će danas dobiti plaketu sigurno iz Gimnazije nose puno znanja koje će koristiti u životu – objasnio je direktor kikindske Gimnazije.

Ove godine plaketu „Dušan Vasiljev“ dobilo je 14 učenika, a osvojeno priznanje uručio im je ovogodišnji laureat književne nagrade „Dušan Vasiljev“ Radoslav Petković.

6Matija Vukmirica, učenik četvrtog razreda prirodno-matematičkog smera, plaketu „Dušan Vasiljev“ osvojio je zahvaljujući postignutim uspesima.4 – Ove godine sam uspeo da prvi put osvojim zlatnu medalju na školskom prvenstvu u džudou. Do sada sam se takmičao i iz fizike i istorije, mada sam najveći uspeh ostvario u oblasti istorije kada sam se plasirao na Republičkom takmičenju. Veoma mi je drago što sam dobitnik plakete „Dušan Vasiljev“. To će mi doneti još jedan dodatni motiv da nastavim sa radom u svim sferama života – rekao je mladi gimnazijalac.

Prilikom osnivanja, ova obrazovna ustanova nosila je naziv Velikokindska Gimnazija i predstavljala je „realku“ sa četiri razreda. U početku, Gimnazija je bila smeštena u prostorijama Kurije. Sredinom 1899. godine doneta je konačna odluka o izgradnji nove moderne zgrade za potrebe gradske gimnazije. Zidanje je preuzeo Jožef Pavliček i kopanje je počelo sredinom 1899. da bi već naredne godine zgrada bila otvorena. Tada Gimnazija dobija i ostale razrede i postaje Velikokindska Viša Gimnazija.

3Profesor Jovica Trkulja, nekadašnji učenik Gimnazije „Dušan Vasiljev“, otvorio je Svečanu akademiju. Kako je objasnio, posebno mu je zadovoljstvo što današnji događaj predstavlja priliku za sećanje na Dušana Vasiljeva. – Kikinda spada u mali broj gradova koji su se odužili svom veliku pesniku, književniku. Kikinda je nastavila da odužuje dug prema Dušanu Vasiljevu. Pojavila su se njegova sabrana dela, ustanovljena je književna nagrada, tako da Dušan Vasiljev je na neki način ostao prisutan i u ovim vremenima, u Kikindi i generacijama – rekao je profesor.

5Kikindska Gimnazija svoj dan obeležava 27. marta u znak sećanja na dan smrti poznatog kikindskog pesnika Dušana Vasiljeva. Naredne, 2019. godine, navršava se 60 godina kako kikindska Gimnazija nosi njegovo ime.

Dušan Vasiljev rođen je u Velikoj Kikidni, tada u Austrougasrkoj, 19. jula 1900. godine. Osnovnu školu pohađao je u Kikindi, a građansku i učiteljsku u Temišvaru. Umro je 27. marta 1924. godine u Kikindi od tuberkoloze.

Dušan Vasiljev za života nije uspeo da objavi knjigu pesama. Napisao je oko 300 pesama, dvadesetak novela. Četiri drame i imao bogatu prepisku. Najveći deo njegove zaostavštine čuva se u Narodnoj biblioteci u Beogradu.

Polaganjem venaca na grob Dušana Vasiljeva, predstavnici Gradske uprave, kikindske Gimnazije i Narodne biblioteke „Jovan Popović“ odali su počast ovom velikom ekspresionističkom autoru.

1

Autor fotografija: Čedomir Vujanić

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *