Gimnazija Novi Kneževac uvodi novi smer za učenike sa posebnim sposobnostima za...

Gimnazija Novi Kneževac uvodi novi smer za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku

420
0
Deli

Učenici osmih razreda koji svoje srednjoškolsko obrazovanje žele da steknu u Gimnaziji Novi Kneževac, pored dosadašnjeg opšteg smera, sada mogu da upišu i specijalizovano IT odeljenje. Novi smer za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku pruža učenicima mogućnost da steknu osnovno znanje o programiranju.

Prema rečima direktorice Gimnazije Novi Kneževac Angele Fekete odazvali su se dopisu Ministarstva prosvete da otvore novi smer svesni važnosti razvoja digitalne pismenosti kod mladih u današnje vreme. – Novi smer pruža učenicima mogućnost da u potpunosti ovladaju konceptima programiranja i da, što me posebno raduje, steknu funkcionalno znanje jer će biti osposobljeni da efikasno rade sa bazama podataka, računarskim mrežama kao i da steknu idealnu osnovu za nastavak školovanja na fakultetima koji školuju IT stručnjake. Ujedno će moći da nastave studije i u drugim oblastima čime će njihove ditigalne kompetencije biti od izuzetnog značaja za digitalizaciju kako zdravstva, prosvete tako i poljoprivrede i drugih sektora – objasnila je direktorica Fekete.

U okviru novog smera učenici će određene predmete izučavati na osnovu plana i programa za prirodno-matematički smer, društevno-jezički smer, a pojedini predmeti na osnovu plana i programa za Matematičku gimnaziju. Pored toga, uvode se i novi predmeti. – Učenici će za četiri godine imati ukupno 934 časa informatičkih predmeta, zajedno sa stručnim nastavnicima, podelom u manje grupe  i odličnu informatičku opremljenost škole verujemo da će učenici dobiti odlično znanje iz stručnih predmeta kao što su Programiranje, Primena računara, Objektno orijentisano programiranje, Baze podataka, Programske paradigme, Veb programiranje, Računarski sistemi, Operativni sistemi i računarske mreže – objasnila je direktorica Gimnazije Novi Kneževac.

Pored završnog ispita, učenici koji se prijave za upis na ovaj smer, polagaće i prijemni ispit iz matematike 3. juna. Na prijemnom ispitu će biti zadaci srednjeg i naprednog nivoa znanja, a učenici se mogu pripremati iz zbirki zadataka za pripremu završnog ispita. Pripeme za polaganje prijemnog ispita u Gimnaziji Novi Kneževac već su u toku i besplatne su za sve zaintersovane.

Prijave za polaganje prijemnog ispita za upis na ovaj smer traju još danas, 14. maja. Svi zainteresovani osmaci mogu da  preuzmu prijavne obrasce, popune ih i predaju kod sekretara škole od 9:00 do 14:00 časova. Takođe, popunjenu i skeniranu prijavu moguće je poslati i elektronskim putem na mejl adresu gimnazijank@mail.com, a svi dokumenti dostupni su na sajtu Gimnazije.

Za upis na smer za učenike sa posebnim sposobnostima za računatsvo i informatiku na srpskom jeziku ima 20 slobodnih mesta, dok opšti smer može da upiše najviše 30 učenika. Osmaci koji će na svojim listama želja navesti i opšti smer Gimnazije Novi Kneževac završne ispite iz srpskog jezika, matematike i rešavanje kominovanog testa imaće od 18. do 20. juna.

Prema oceni direktorice, a na osnovu ostvarenih rezultata na takmičenjima i prohodnosti učenika na raznim fakultetima, novokneževačka Gimnazija visoko je rangirana među školama u Vojvodini. Đaci koji pohađaju Gimnaziju Novi Kneževac ostvarili su zapažene uspehe na republičkim takmičenjima iz matematike, engleskog jezika, programiranja kao i okružnog takmičenja iz srpskog jezika i književnosti, biologije, istorije. Zahvaljujući ostvarenim rezultatima u malom fudbalu, atletici i karateu gimnazijalci su se ove školske godine plasirali na 8. Sportsku olimpijadu školske omladine Vojvodine.

– Mi nismo velika škola i mislim da je upravo u tome i naša prednost jer se svim učenicima možemo kvalitetno posvetiti i pripremiti učenike za polaganje opšte mature, na osnovu koje će moći direktno da upišu bilo koji fakultet. Uvek ističem i svoj kolektiv, mislim da je kolektiv škole presudan faktor u uspehu učenika. Moje kolege i koleginice se izuzetno trude da idu u korak sa novinama na polju vaspitno – obrazovnog rada, što se prepoznaje i u spremnosti da u potpunosti odgovorimo na zahteve novog IT smera – objasnila je direktorica.

Gimnaziju Novi Kneževac trenutno pohađa 64 učenika u četiri odeljenja.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *