Gimnazijalci osvojili nagradu sa predstavom “Šest lica u potrazi za autorom”

Gimnazijalci osvojili nagradu sa predstavom “Šest lica u potrazi za autorom”

189
0
Deli

U organizaciji  Gimnazije “Svetozar Marković” i uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje učenici kikindske  Gimnazije “Dušan Vasiljev”  učestvovali su  na 25. Školskom pozorju u Novom Sadu gde su osvojili jednu nagradu sa predstavom “Šest lica u potrazi za autorom”, škola je dobila zahvalnicu kao jedna od šest odabranih škola u selekciji za takmičenje na Pozorju a učenica Gimnazije Nadežda Vučković dobila je priznanje za sporednu žesnku ulogu u predstavi. Gimnazija “Dušan Vasiljev” aktivno učestvuje na Školskom pozorju već duži niz godina:

,, Potrudili  smo se  da pripremimo jedan komad koji se zove “Šest lica u potrazi za autorom”,  delo italijanskog pisca Luiđija Pirandela koje je  veoma teško, napisano pre skoro 100 godina. Reč je o drami o jednoj porodici koja simbolizuje raspad sistema vrednosti, sa poremećenim porodičnim odnosima i u samom društvu kojem živimo što je važilo nekada, a projektuje se i na današnju situaciju. U predstavu smo ubacili i nekoliko muzičkih tačaka i pokušali smo da to vrlo lepo upakujemo i da to iznesemo na jedan simpatičan način i mislim da smo na taj zadatak i odgovorili. Između 10 škola koje su konkurisale na Školskom pozorju mi smo odabrani kao jedna od šest najboljih škola sa svojom predstavom, reditelj i selektor su je ocenili veoma visokim ocenama i ušli smo u izbor za najbolju predstavu. Postavila sam vrlo težak zadatak mojim đacima, jer smo delo pripremali od oktobra, međutim učenici su bili veoma motivisani. Njih 18 koji igraju u predstavi, vrlo emotivno su ovo doživeli i moram reći, kada smo sabrali utiske shvatili smo da nije toliko bitna nagrada koliko jesu dobri odnosi i razvijanje lepih veština” – rekla je Miljana Kitanović, reditelj predstave i profesor psihologije u Gimnaziji “Dušan Vasiljev”.

Učenik Gimnazije Božidar Kojić u predstavi tumači ulogu oca:

,, Počeli smo veoma rano da se pripremalo za predstavu, ali kada bi uporedili izgled predstave u oktobru, i kako sada ona izgleda drastično se razlikuje. Prolazila je kroz ogromne izmene, stalno smo menjali tekst, skraćivali ga, pojednostavljivali, kako bi bio što razumniji za publiku. Tek negde marta meseca kada smo došli u pozorište “Lane”, ta predstava je dobila izgled i počeli smo da shvatamo kako će sve to zapravo da izgleda, još više razvijajući predstavu. Probe su bile veoma teške, često smo od kuće odsustvovali od jutra do mraka kako bismo što bolje uvežbali predstavu, bilo je dosta svađa i prepirki, ali ovo je definitivno nešto najlepše u čemu sam učestvovao i ostaće zauvek u mom sećanju. Nije mi bilo teško da uđem u ulogu koliko jeste da zapravo shvatim šta se zapravo radi u predstavi, jer smo se prvi put suočili sa ovakvim delom” – rekao je Kojić.

Dunja Lukač, prva glumica u predstavi, kaže da joj je bilo mnogo teško da uđe u ulogu, jer se razlikuje od lika kog tumači:

,, Ja nisam takva u privatnom životu, ali sam pokušavala da izgradim svoj lik. Bilo mi je veoma teško i zbog svog naglaska,a probe su proticale veoma naporno jer smo želeli da ovu predstavu iznesemo na pravi način, uložili smo zaista veliki trud i svi smo se posvetili maksimalno ovoj predstavi. Junakinja koju igram je sebi najbitnija, kasni svuda, neodgovorna je, a ja smatram da ja to nisam u svom privatnom životu” – izjavila je Lukač.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *