Gimnazijalci puni utisaka iz Italije

Gimnazijalci puni utisaka iz Italije

654
0
Deli

Učenici drugih i trećih razreda Gimnazije „Dušan Vasiljev“ boravili su u Italiji tokom sedmodnevnog programa razmene učenika. Koordinator projekta je organizacija „Interkultura Srbija“, a u narednom periodu Kikinđani će morati da se pokažu i kao dobri domaćini kada im novi prijatelji iz Italije uzvrate posetu.

-Ova razmena nam je bila važna jer smo pre svega unapredili znanje engleskog i italijanskog jezika. Sa druge strane, obišli smo Italiju i upoznali običaje i način kako mladi i njihove porodice žive u Italiji, njihovu svakodnevnu rutinu, izlaske, školu, koliko uče i na koji način se druže. Obišli smo mnoge gradove, Falkonaru, Ankonu, videli smo Frasasi pećinu, a bavili smo se i planinarenjem. Pored nas, na razmeni su bili i učenici iz Izraela pa smo imali priliku da naučimo nešto i o njihovoj kulturi, pogotovo o tradicionalnim igrama i plesu, istakla je Isidora Karanović, učenica drugog razreda Gimnazije.
DSC02248

Dušan Lukač bio je oduševljen italijanskim gostoprimstvom, ali i svestan značaja druženja tokom perioda trajanja zajedničkih radionica u školi. – Moj domaćin je zaista bio prijatan, a Italijani su generalno, prijatan i gostoljubiv narod, rekao je Dušan i dodao da mu je zanimljiva i činjenica da Italijani pohađaju nastavu od 8 do 13 časova, da im jedan čas traje sat vremena, kao i to da se u školu ide i subotom.

Učenike za ovaj put birali su profesori u saradnji sa psihologom škole i koordinatorkom projekta, Miljanom Kitanović. – Kod organizacije Interkultura Srbija, konkurisali smo za ovaj program razmene učenika i imali smo tu sreću da budemo izabrani. Predviđeno je da učenici sami plaćaju putne karte, a sve ostalo obezbeđuju domaćini, rekla je Miljana Kitanović, koordinatorka projekta razmene učenika i dodala da je cilj programa bio da učenici upoznaju kulturu i način života porodice domaćina jer se taj način putovanja umnogome razlikuje od običnog turizma.

Tokom putovanja, Kikinđani su imali prilike da posete i Rim, a vođa puta bila je profesorka hemije Nataša Igaz. U okviru projekta interkulturne razmene, trenutno nastavu u Gimnaziji pohađaju učenica iz Italije i učenica sa Tajlanda.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *