Godišnji kalendar manifestacija i znak “Hrana iz Banata” naredni korak u projektu...

Godišnji kalendar manifestacija i znak “Hrana iz Banata” naredni korak u projektu “Lokalno nasleđe za aktivni turuzam u Banatu”

516
0
Deli
Foto: Čedomir Vujanić

U okvriu projekta “Lokalno nasleđe za aktivni turuzam u Banatu” danas, 7. februara, održan je sastanak uključenih strana sa predstavnicima organizacija, ustanova i privatnih preduzetnika. Cilj događaja bio je utvrđivanje sadržaja Godišnjeg kalendara turističkih i etno manifestacija u srpskom i rumunskom Banatu, kao i promovisanje ideje da se ustanovi zaštitni znak za restorane „Hrana iz Banata“.

Ovaj projekat realizuje se u okviru programa prekogranične saradnje Srbija – Rumunija, a njegova implemetacija započeta je sredinom prošle godine. Nakon terenskih istraživanja na temu kulturnog nasleđa, etnologije i gastronomije u srpskom i rumunskom delu Banata usledio je današnji sastanak.

CDA_8264 (1)Kako je objasnio član Gradskog veća za lokalni ekonomski razvoj i investicije i koordinator aktivnosti na ovom projektu  Saša Tanackov na skup su pozvani organizatori etno i turističkih manifestacija, a sastanci sa istom ciljnom grupom biće organizovani u narednim danima u Zrenjaninu i Pančevu. – Želimo da ih pozovemo da nam dostave predloge koje su to sve manifestacije koje se organizuju na njihovom području, a koje zavređuju da se nađu u Godišnjem kalendaru manifestacija, ali isto tako i da pozovemo restorane i smeštajne kapacitete koji mogu da ponude domaću kuhinju i koji će biti zainteresovani da konkurišu za znak „Hrana iz Banata“. To su konkretno dva cilja prethodnih aktivnosti koji u nekoj budućnosti treba da dovedu do komercijalizacije tog kulturnog nasleđa i da od toga napravimo jedan novi turistički proizvod – objasnio je Tanackov.

Foto: Čedomir Vujanić
Foto: Čedomir Vujanić

Zaštitni znak za restorane „Hrana iz Banata“ ima za cilj da u turističku ponudu istorijskog Banata bude uvršetno 50 srpskih i rumunskih restorana sa tradicionalnom i etno ponudom. Na ovaj način srpski deo Banata bio bi promovisan kao jedinstvena turističko – ugostiteljska ponuda partnerima u Rumuniji, ali i drugima u Srbiji i van nje.

CDA_8274Profesor na Zapadnom univerzitetu u Temišvaru Otilia Hedešan istakla je da tradicija prirpeme etno hrane u Srbiji je na visokom nivou. – Restorani u Srbiji su primer dobre prakse. U Rumuniji je tako nešto tek u začetku, pa će služiti kao model onima koji rade u Rumuniji. Zna se da je u Banatu, srpskom i rumunskom, hrana vrlo slična. Poznata je krempita, doboš tora, štrudla, a posle toga u svim selima ima specifičnosti što bismo mi želeli da vidimo – rekla je profesorka.

Projekat „Lokalno kulturno nasleđe za aktivni turizam Banata“ zajedno realizuju Grad Kikinda, Narodni muzej Kikinda i Zapadni univerzitet u Temišvaru.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *