Gradonačelnik Kikinde Pavle Markov potpisao Kolektivni ugovor sa JP ,,Kikinda”

Gradonačelnik Kikinde Pavle Markov potpisao Kolektivni ugovor sa JP ,,Kikinda”

363
0
Deli

U sali Gradske kuće u Kikindi, danas je upriličeno Kolektivno potpisivanje ugovora JP ,,Kikinda”  koji su potpisali Pavle Markov, gradonačelnik Kikinde, Danilo Furundžić, direktor JP “Kikinda” i Nikola Vojnović, predsednik sindikalne organizacije u tom preduzeću. Kako je istakao gradonačelnik Kikinde, Pavle Markov,  potpisivanje Kolektivnog ugovora jeste vrhunac socio-ekonomskog razgovora koji je uveden pre nekoliko godina:

,,Cilj potpisivanja jeste da se zaštite sva prava radnika u Javnim preduzećima, želimo da vidmo šta je to i koliko možemo unaprediti pojedinačna prava i moramo voditi računa o ekonomskoj situaciji i raspolaganjima javnih preduzeća, i na kraju krajeva i grada Kikinde. Mislim da smo ovim ugovorim doprineli da su sve strane malo popustile i da smo na kraju došli do jednog dobrog i kvalitetnog dokumenta koji će biti validan u narednih nekoliko godina obzirom i da radimo na velikom projektu kao što je fabrika vode ” – istakao je Markov, navodeći da unapređenje određenih prava radnika u cilju poboljšanja kvaliteta i usluga Javnih preduzeća, budući da je proteklih godina pre same reforme javnih sektora bilo izvesnih poteškoća.

Predsednik Veća SSS za Kikindu, Čoku, Novi Kneževac i Novu Crnju, Ilija Drljić rekao je da je obavljen dobar posao u interesu kako same kompanije tako i zaposlenih:

,,To su neka rešenja koja čak i prevazilaze granski Kolektivni ugovor, što stvarno treba pohvalititi, a kada to govorim, pre svega mislim na ograničavajuće faktore koje smo u skladu sa zakonom morali da poštujemo kada smo pregovarali, bilo je dosta stvari koje smo hteli ali prosto nismo mogli. Međutim, ono što smo mogli to smo maksimalno iskoristili, pre svega kad je u pitanju topli obrok, regres, a naročito izuzetno značajan segment jeste zaštita zdravlja i bezbednost ljudi, a tiče se prevencije, a to je nešto što iz materije ovakvog Kolektivnog ugovora još niko nije potpisao od svih aktera u Srbiji. Svakog meseca se izdvaja 0,5 posto iz zarade i pravi se jedan fond da bi ljudi mogli da se upućuju na prevenciju i banjska lečenja. Napravili smo jedan veoma dobar i ozbiljan korak u pravcu sveopšteg zadovoljstva svih zaposlenih” – rekao je Drljić.

Direktor JP ,,Kikinda” Danilo Furundžić ocenio je da je novi Kolektivni ugovor obezbedio da se napravi opšti ugovor o poslovanju kao i da je on u potpunosti usklađen sa novim zakonom:

,,I pored toga što smo stimulisali taj socijalni efekat, vrlo je bilo bitno da se stimuliše sama struka. Novi ugovor je omogućio ispravku nekih koeficijenata da se stimulišu i da ostanu radnici koji su profesionalni majstori u preduzeću, inžinjeri koji su neophodni u daljem radu preduzeća, mi dugo već negujemo dobru tradiciju sa radnicima , pre svega u pogledu prevencije bolesti u pogledu naknada koje nisu samo socijalnog tipa, tako da se nadam da će ta praksa da se nastavi i u budućnosti” – zaključio je Furundžić.

 

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *